Belföld

Novák Katalin elutazik XVI. Benedek gyászmiséjére

Ettore Ferrari / MTI / EPA-ANSA
Ettore Ferrari / MTI / EPA-ANSA
Az államfőt Semjén Zsolt is elkíséri.

Novák Katalin köztársasági elnök csütörtök reggel Vatikánvárosba utazik, hogy lerója kegyeletét XVI. Benedek nyugalmazott pápa gyászmiséjén. Erről a Sándor-palota Kommunikációs Igazgatósága tájékoztatta az állami hírügynökséget..

A 95 éves korában elhunyt emeritus pápát a Szent Péter-bazilika kriptájában helyezik örök nyugalomra, előtte gyászmise lesz. Mint írták, a magyar delegáció tagja lesz Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is.

A Vatikán korábban közölte, hogy XVI. Benedek temetésére csak két ország – szülőhazája, Németország és Olaszország – hivatalos küldöttsége kapott formális meghívást, mivel az emeritus pápa nem volt már államfő. A spanyol királyi ház közölte, hogy Görögországi Zsófia királyné, János Károly volt uralkodó felesége jelen lesz a temetésen, ahogy Andrzej Duda lengyel államfő is. A temetési szertartást XVI. Benedek utódja, Ferenc pápa vezeti, amire nem volt még példa a katolikus egyház kétezer éves történelmében. Az ünnepélyes, de szerény szertartás reggel 9 óra 30 perckor kezdődik a Szent Péter téren.

XVI. Benedek holttestét hétfő hajnalban szállították át a katolikus egyház központjának számító Szent Péter-bazilikába. Az emeritus pápa 2022. december 31-én, 9 óra 34 perckor hunyt el a Mater Ecclesiae-kolostorban. Abban a pápai sírhelyben helyezik nyugalomra, ahol korábban XXIII. János pápa, 2005 és 2011 között pedig II. János Pál nyugodott. Utóbbinak a hamvait szentté avatása után a bazilikába helyezték át, Michelangelo Pietájának közelébe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik