Belföld

Egy évig még viszonylag könnyű megszabadulni a feleslegessé vált kunától

Horvátország január 1-jétől bevezette az eurót, ami azt jelenti, hogy a kunát felváltja az európai fizetőeszközt.  Mivel a magyarok tömegeinél lehetnek megmaradt kunabankjegyek és -érmék, a Bank360 utánajárt, hogy miként lehet átváltani a kivont horvát pénzeszközt.

Magyarországon egyáltalán nem lehet beváltani a kunát, ehhez külföldre kell utazni. Az euró-zóna jegybankjai február végéig térítésmentesen átváltják a kunákat euróra. A váltási euró árfolyam már régóta ismert: egy eurót pontosan 7,5345 kunáért cserélnek be, a napi limit 8 ezer kuna ügyfelenként.

Legegyszerűbb Horvátországban megszabadulni a kunáktól. Január 15-ig lehet még boltokban fizetni, a visszajárót már euróban kapják a vásárlók.

Év végéig a horvátországi postákon, kereskedelmi bankokban és a Pénzügyi Ügynökség (FINA) egységeiben lehet átváltani euróbankjegyre és -érmére. Tranzakciónként 100 kunabankjegy és 100 kunaérme feletti átváltáskor a kereskedelmi bankok plusz térítést kérhetnek.

Aki nem jár idén Horvátországban, az azt követően csak a Horvát Nemzeti Banknál válthatja át megmaradt kunáit. A bankjegyeket időkorlát nélkül átváltja a jegybank, az érméket 2025 december 31-ig cseréli be – írja a Bank360.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik