Belföld

Drágul a pótérettségi, majdnem 60 ezer egy emelt szintű vizsga az exdiákoknak

Neményi Márton / 24.hu
Neményi Márton / 24.hu

Az érettségi díjakat a minimálbér összegéhez viszonyítva határozzák meg, így mivel 2023-ban emelkedik a minimálbér, a vizsgadíjak is drágultak, írja az Eduline.

A középszintű érettségi díja a minimálbér 15 százalékának megfelelő (ezer forintra kerekített) összeg, azaz 2023-ban 35 000 forintba kerül vizsgánként, az emelt szintű érettségiért viszont a minimálbér 25 százalékának megfelelő (szintén ezer forintra kerekített) összeget kell fizetni, 2023-ban 58 ezer forintot vizsgánként. 

Az érettségi természetesen továbbra is ingyenes a tanulói jogviszony (szakképzésben tanulói és felnőttképzési jogviszony) ideje alatt az érettségi bizonyítvány megszerzéséig, valamint nem kell fizetni az érettségi bizonyítvány megszerzése előtti, tanulói jogviszonyban (szakképzésben tanulói és felnőttképzési jogviszonyban) tett sikertelen érettségi vizsga első javító- és a pótló vizsgájáért.

Továbbá ingyenes az érettségi végzettséggel rendelkezők, szakgimnáziumi tanulóknak egy szakmai érettségi vizsgatárgyból tett érettségi vizsgája és első alkalommal a javító- és pótlóvizsga, emlékeztetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik