Belföld

„Nem gondolom, hogy ez így elfogadható” – elégedetlenek az egészségügyi szakdolgozók a béremeléssel

Krizsán Csaba / MTI
Krizsán Csaba / MTI

Talált még a kormány újabb 25 milliárd forintot a kórházak adósságcsökkentésére, és ezzel az összeggel, valamint a december közepén az intézményekhez már e célra eljuttatott 30 milliárd forinttal gyakorlatilag lenullázzák az egészségügy idei tartozását – írta meg a Népszava.

A lap felidézi, hogy egy karácsony előtti kormányhatározattal a költségvetés „gazdaság újraindítása” című fejezetéből mintegy 137 milliárd forintot csoportosítottak át különböző területekre. Ebből az összegből jutott újabb 25 milliárd forint a kórházak adósságkezelésére is. Az összeg az Országos Kórházi Főigazgatóság közvetítésével jutott el az intézményekhez egy szerda délutáni levél kíséretében, amelyben arról is rendelkezett a fenntartó, hogy december 31-ére nem maradhat az intézménynek adóssága, írja a Népszava. Csütörtökön aztán az érintett kórházak kezdték el értesíteni a beszállítóikat arról, hogy utalják a számlájukra a pénzt.

Szintén friss fejlemény, hogy a pénzügyminiszternek a kórházak műszaki-gazdasági dolgozói számára is elő kell teremtenie néhány milliárd forintot, vagyis ők is kapnak valamennyi béremelést, ám ennek részleteit még az érdekképviseletek sem ismerik.

A lap szerint az egészségügyi szakdolgozók elégedetlenek a szerdai kormányhatározatba foglalt béremelésük időzítésével. Az érintettek a korábbi államtitkári megnyilatkozások alapján januári béremelésre számítottak, az erről megjelent jogszabály ezzel szemben két lépcsőben, s először csak jövő év júliusában, majd pedig 2024 márciusában nyúlna hozzá a bérekhez.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke arra figyelmeztetett, hogy a januári emelés elmaradása nehéz helyzetbe hozza tagjaikat.

„Az emelés halasztása gyakorlatilag azt jelenti, hogy a jövő évre jelzett infláció mellett a júliusi béremelés eltörpül, és még a reálbércsökkenést sem képes meggátolni” – így reagált a Népszavának Soós Adrianna a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke. „Nem gondolom, hogy ez így elfogadható. Ezért január 19-re összehívtunk egy kibővített küldöttgyűlést. Ezen a fórumon egyeztetjük, hogy miként reagáljunk erre a megalázó helyzetre” – idézi a szakszervezeti vezetőt a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik