Belföld

Várhatóan nagyvonalú lesz a külügy Volner Jánossal

Neményi Márton / 24.hu
Neményi Márton / 24.hu

Se itthon elismert felsőfokú végzettsége, se ilyen nyelvvizsgája nincs a szingapúri külgazdasági attasénak készülő exjobbikos Volner Jánosnak, csak egy kamuegyetemként ismert orosz, fizetős képzésen kapott diplomája, amihez a vizsgáit is magyarul tette le – állítja cikkében a Hvg.hu.

A portál szerint

  • felsőfokú végzettség,
  • a maláj vagy a tamil nyelv ismerete,
  • ennek hiányában legalább egy, de inkább két nyelvvizsga,
  • két év gazdasági, külgazdasági területen szerzett szakmai gyakorlat,
  • továbbá a külgazdasági szakmai vizsga eredményes teljesítése
  • és B-kategóriás jogosítvány

– ezeknek az előfeltételeknek kell megfelelnie egy leendő külgazdasági attasénak. Mint írják, pályázni nem feltétlenül kell az állásra, hiszen a törvény szerint a diplomatát „kihelyező szerv vezetője külpolitikai szempontok alapján, hivatali érdekből kivételesen (…) pályázati út mellőzésével, kijelölés útján is dönthet (…) álláshely betöltéséről.“ Ez esetben az előírt 1–6 hónapos felkészülési időt sem kell betartani, a biztonsági ellenőrzés viszont kötelező – a Hvg.hu úgy tudja, ez Volner esetében már folyik.

A portál szerint azonban Volner esetében nem teljesül az összes előírt feltétel – ilyen például a felsőfokú iskolai végzettség, aminek Magyarországon elismert diplomának kell lennie. Az egykori rendőrből lett vállalkozó, majd Magyar Gárda-tagból lett jobbikos országgyűlési képviselő, később Mi Hazánk-os, majd saját pártot (Volner Párt, később Huxit Párt) alapító és a Fideszt szavazatával, törvényjavaslataival kisegítő Volner ilyennel azonban nem bír – írják.

Volnernak még a saját önéletrajza szerint is csak egy „nem akkreditált” diplomája van, amit 2013-ban szerzett Oroszországban, a MUFO-n (Mezsdunarodnij Unyiverszityet Fundamentalnovo Obucsenyija). Ez azonban itthon nem elismert diploma, sőt, az intézményt „kamuegyetemként” emlegetik, ahol pénzért lehet diplomához jutni. Korábban Volner egy Index-interjúban elismerte, hogy bár

angol és orosz nyelven vállalja az iskola a tananyagok átadását, de a szóbeli vizsgáimat egy helyi szinkrontolmács segítségével, magyarul teljesítettem.

A Hvg.hu. felidézi, hogy Volner a képviselői adatlapján már feltüntette, hogy angolul beszél, és azt írta be, hogy a nyelvismeret foka „tárgyalási”. Ám nyelvvizsgája, úgy tűnik, nincs, legalábbis ezt egyszer sem tüntette fel. Az új, diplomáciai megbízatásához szükséges feltételek teljesüléséről, a diplomájáról és a nyelvismeretéről a portál szerette volna megkérdezni Volner Jánost, ám a politikus kérdésükre csak annyit mondott, hogy ezekről nem akar beszélni, ahogy arról sem, mi vonzotta az Orbán-kormány külügyi szolgálatába, hiszen nem is olyan régen, 2017-ben még úgy nyilatkozott, hogy

a magyar diplomácia romokban van, és Magyarország nemzetközi érdekérvényesítő képessége még a szocialista érában tapasztaltnál is alacsonyabb szintre süllyedt.

Ennek ellenére Volnernek aligha kell aggódnia. A portál külügyes forrásai szerint ugyanis „minden a jogszabályok szerint történik, a végzettség és nyelvismeret tekintetében pedig egyedi mérlegelése is van mód.”

A Hvg.hu emlékeztet: Volner ugyan 2018-ban úgy nyilatkozott, hogy „nem a Fidesz irányítja” a tetteit, sokan mégis ezt olvasták ki például abból, hogy

  • pártjával a 2022-es választáson végül a Fidesz érdekében nem indult,
  • a Jobbikot élesen kritizálta,
  • megszavazta az állami vagyon közalapítványokba szervezését,
  • elgáncsolta a Fudan Egyetem elleni országos népszavazást,
  • a javaslatára lehetett egy napon a választás és a „gyermekvédelmi” népszavazás,
  • és az ő ötletére szavazta meg a kétharmad az ellenzéket közös listára kényszerítő új szabályt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik