Belföld

Egy új okoseszköz segítheti a cukorbetegek távgondozását

Egyelőre a cukorbetegek kezelését könnyítheti meg az a lehetőség, hogy az önellenőrzésük eredményeihez a központi elektronikus lelet- és recepttáron keresztül is hozzáférhet valamennyi orvosuk – írta meg a Népszava. A 77 Elektronika Kft. vércukormérőinek otthon mért eredményeit idén ősztől automatikusan rögzíthetik az „Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben” (EESZT), úgy mint a szokásos kórházi leletekét.

„A fejlesztéssel a beteg nagyobb biztonságban érezheti magát, az orvos valós adatokra támaszkodhat a kezelés beállításakor, az állam pedig hatékonyabb egészségügyi ellátást tud biztosítani a betegek számára” – idézi a lap Szabó Barnabást, a 77 Elektronika Kft. igazgatóhelyettesét. Az okos vércukormérő Bluetooth kapcsolaton keresztül rögzíti egy applikációban a betegek a vércukoradatait. Ezekből diagramokat és táblázatokat is lehet készíteni, amelyek segítenek megérteni mind a betegnek, mind a kezelőorvosnak, hogy az egyes tényezők és helyzetek hogyan változtatják meg az adott beteg vércukorszintjét. Ennek segítségével alakíthatja úgy a diabéteszes az életmódját, az orvos pedig a terápiát, hogy elfogadható értékek között tudják tartani a páciens vércukorértékeit.

Amikor ezen adatok frissülése elérhetővé válik az EESZT-ben is, akkor ahhoz a kezelésben résztvevő összes egészségügyi dolgozó hozzáférhet – közölte Szabó Barnabás, hozzátéve, eddig már több tízezer páciens és ezer orvos csatlakozott a rendszerükhöz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik