Belföld

Budaházy György is elnöki kegyelmet remél

Fülöp Dániel / 24.hu
Fülöp Dániel / 24.hu
Reagált Novák Katalin keddi döntésére.

A köztársasági elnök kedden közleményben tudatta, hogy a Budaházy–Hunnia-ügy tizenhét vádlottjából hetet kegyelemben részesített. Novák Katalin a többiek – így Budaházy György – kegyelmi kérelmeit sem utasította el, de jelezte: esetükben kivárja a jogerős ítéletet, utána dönt.

A Mandiner szúrta ki, hogy a döntésre reagált Budaházy György. Testvére, Budaházy Edda osztotta meg közösségi oldalán közleményét. Novák Katalin döntését Budaházy annak dacára üdvözölte, hogy az ő kegyelmi kérelme ügyében  nem foglalt állást, örül, hogy néhány társa számára véget ér az ügy, amit rémálomnak nevez.

Mint írta, értve az államfő döntésének indoklását, fenntartja a reményt, hogy

szilveszter után az Elnök Asszony a reakciók és vélemények fényében újragondolja az ügyet és egy második körben a többi tíz vádlott kérelmének pozitív elbírálása is megtörténhet.

Budaházy György jelezte, ha rákényszerülnek a másodfokú eljárásra, akkor tisztességes bíróságot követel, ami szerinte nem lehet a Fővárosi Ítélőtábla.

Márciusban 17 év fegyházra ítélte terrorcselekmény és más bűncselekmények miatt a Fővárosi Törvényszék Budaházyt. Októberben a Kúria döntött úgy, hogy kiengedik a börtönből és házi őrizetbe helyezik. A Gaudi-Nagy Tamás vezette Nemzeti Jogvédő Szolgálat szintén bírálta az elsőfokú ítéletet. Azt írták, minden vádlottnál indokolt lett volna az eljárási kegyelem, az elnöki döntést mégis előremutató lépésnek, áttörésnek tekintik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik