Belföld

Törley Katalin lett a térség egyik hőse a Balkan Insighton

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) listáján a környező országokból emeltek ki hétköznapi embereket, akik mint írják „fáradhatatlanul dolgoztak, hogy inspirálják társadalmunkat és változást idézzenek elő”, a „díjazottak” között pedig ott van Törley Katalin is, írja a 444.

Törleyt úgy ismertetik, mint aki „feláldozta munkáját a lelkiismeretéért”. Szeptember 30-án több pedagógust is elbocsátottak a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból, miután az érintettek a korábbi figyelmeztetés ellenére többször részt vettek polgári engedetlenségben. Köztük volt az intézmény franciatanára, a Tanítanék Mozgalom alapítója, Törley is.

Novemberben aztán újabb három fővárosi gimnázium nyolc pedagógusának szüntették meg rendkívüli felmentéssel közalkalmazotti jogviszonyát, miután polgári engedetlenségben vettek részt.

Törley a BIRN-nek azt nyilatkozta, elsírta magát, amikor megtudta, hogy kirúgták.

Mélyen megbántott, ugyanakkor úgy éreztem, hogy végre kiváltottunk egy reakciót a kormányból; sikerült áttörnünk a hallgatás falát.

– fogalmazott Törley.

Elmondta: úgy véli, elbocsátása törvénytelen és aránytalan volt.

Nem vagyok mártír. De Magyarország oktatási rendszere mély válságban van. Az ország jövője forog kockán. Nem lehet hallgatni. (…) Remélem, meg tudjuk tanítani a fiatalabb generációnak, hogy fontos kiállni az értékeinkért. Állampolgárnak lenni sokkal többet jelent, mint négyévente szavazni: részt kell venni a közéletben és alakítani kell a jövőnket.

– tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik