Belföld

RTL: Soha nem volt még olyan rossz éve a forintnak, mint idén

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Az RTL Híradója a 2022-es évet a forint szempontjából is feldolgozta, amely során például az euróval szemben 14-szer, a dollárral szemben 26-szor jutott olyan mélypontra a magyar deviza. Erre korábban még nem volt példa.

Ráadásul környező országok pénzeihez képest is messze a forint szerepelt a legrosszabbul -hangzik el. Amíg ugyanis az euróhoz képest 9, a dollárhoz képest 16 százalékot veszített az értékéből a magyar forint, addig a lengyel zloty értéke csupán másfél százalékot csökkent, a cseh korona és a román lej viszont még erősödött is.

“Egyértelmű, hogy a liftezésben egyrészt mindig annak volt szerepe, hogy a jegybank hogyan reagál kamatemelésekkel. Másrészt pedig az is látszik, hogy a forint lényegesen rosszabbul viselte az inflációt és a háborús helyzetet, mint például a zloty vagy a cseh korona” – vélekedett Tóth Levente, a Bank360 kommunikációs igazgatója.

A Bank360 szakértője szerint leginkább az uniós támogatások körüli bizonytalanságok miatt vesztett kiemelkedően az értékéből a forint. Tóth szerint ha az eurótámogatások kezdenek majd megérkezni Magyarországra, az biztos, hogy jótékony hatással lesz a forintra, ettől azonban nem várható, hogy a forint lényegesen erősödjön. Ugyanakkor az árfolyam zuhanása viszont mérséklődhet, és az euró ára tartósan megmaradhat a 395 és 415 forint közti tartományban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik