Belföld

A görögök kisebbségi szervezete fenyegetésnek vette a fideszes államtitkár félmondatát

Facebook
Facebook

Zajlanak a munkálatok a Görögség Házánál – írta Facebookjára Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, miután a múlt héten Koranisz Laokratisz görög nemzetiségi szószóló és Hristodoulou Konstantinos, a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata elnöke társaságában meglátogatta a beruházást, amelyhez a Miniszterelnökség biztosítja a 60 milliós pénzügyi hátteret.

Soltész a szokásos protokoll látogatásról szóló bejegyzést azzal a megjegyzéssel zárta, hogy a két nemzetiségi vezetővel egyetértettek abban, hogy folytatni kell a munkálatokat. Mint írta:

Ehhez azonban a továbbiakban is egyetértés szükséges.

Két nappal Soltész bejegyzése után a két nemzetiségi vezető kiadott egy kétnyelvű közleményt, amelyben egyértelműen a tanártüntetésekről volt szó. Azt hangoztatták, hogy a pedagógustüntetésekkel kapcsolatosan a görög és a magyar sajtóban megjelent „lejárató hírekkel ellentétben” a magyarországi nemzetiségi oktatás igenis „példaértékű”.

A oktatási támogatásokat és a százmilliós tornaterem építést felemlítve leszögezték azt is, hogy görög és a magyar sajtóban megjelent információk „tévesek”, a kormány ugyanis nagy hangsúlyt fektet a nemzetiségi, így a görög oktatásra.

Mindez röviddel azután történt, hogy a 24.hu megírta: a magyarországi görögök kisebbség parlamenti képviselőjének, a nemzetiségi szószólónak nem tetszett, hogy több nemzetiségi iskola képviselői mellett a budapesti görög iskola tanárai és diákjai is részt vettek a közoktatás romló helyzete miatt tartott tüntetéseken. Koranisz Laokratisz hivatalos levélben követelt magyarázatot a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzatának (MGOÖ) elnökétől arról, hogyan fordulhatott elő, hogy az önkormányzat fenntartásában működő Manolisz Glezosz Iskola tanárai még a november végén tartott Kossuth téri demonstrációra is kivonultak.

A Syllogos görög nemzetiség kulturális egyesülete szerint egyértelmű, hogy Soltész államtitkár félmondata az egyetértés szükségességéről egy alig burkolt fenyegetés volt, amellyel a tanártiltakozások abbahagyására akarta rábírni a közösséget, mert különben nem lesz pénz a Görögség Házára.

A Syllogos Egyesület elnöksége határozatban foglalt állást a szószóló és az önkormányzati elnök közös nyilatkozatával szemben. Azt írták, hogy elfogadhatatlan, hogy a közlemény megszületése, erősen úgy tűnik, hogy kormányzati nyomásra történt. Mint írták: a görög szervezetek képviselőinek nem a kormányzati akaratot kell képviselniük a görög közösség felé, hanem a görögök közösség érdekeit a kormányzati szervek irányába.

A parlamenti görög szószóló és a Magyarországi Görögök Önkormányzatának elnöke közös behódoló nyilatkozatukkal a kormánynak azt a nemzetiségi oktatáspolitikáját védik, amelynek része a pedagógusainkat célba vevő megfélemlítés.
Nem hivatalosan viszont folytatják a magyar kormány fenyegetéseit, hogy ha nem hagyjuk abba a mozgósításokon való részvételt, akkor csökkentik majd az iskolák és a közösség finanszírozását

– áll a tüntetésszervezésben is nagy részt vállaló civilszervezet határozatában, és hozzáteszik, hogy az elnökség elítéli az ilyen megfélemlítő akciókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik