Belföld

Az agrárkamara alelnöke csendben megduplázta saját településén a földadót, miközben a szervezet Márki-Zay földadója ellen tiltakozott

MTI
MTI

Duplájára emelték a földadót a fideszes vezetésű Hajdúnánáson, ahol a polgármester a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), egyik alelnöke. Ez az a szervezet, amely a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségével (Magosz) közösen tiltakozott, amikor az ellenzéki vezetésű Hódmezővásárhelyen bevezették a földadót – írta a Debrecíner.

A kamara a Magosz és a helyi Fidesz közösen kezdett tiltakozó kampányba novemberben, miután a Márki-Zay Péter polgármester által vezetett Hódmezővásárhelyen földadót vezettek be. A két agrárszervezet december 6-án még petíciót is indított az ügyben „Soha többé földadót!” címmel.

Azzal érveltek, hogy a „háborús szankciók” és az aszály már így is eléggé sújtja a gazdákat, ráadásul szerintük fennáll a veszélye annak, hogy más, baloldali vezetésű települések követni fogják Hódmezővásárhely példáját. A Fidesz debreceni szervezete a következő szöveggel osztotta meg a petíciót a közösségi oldalán: „A Gyurcsány–Bajnai-korszakban megszoktuk, hogy ott tesz a baloldal a magyar emberek kárára, ahol csak tud, de ezúttal nem hagyhatjuk.”

A kormánypárti tiltakozást nem zavarta, hogy az agrárkamara egyik vezetője polgármesterként mindeközben a saját települését a helyi földadó duplájára emelése mellett érvelt-

Hajdúnánáson november 24-én, néhány nappal a hódmezővásárhelyi közgyűlési döntés után emelték duplájára (aranykoronánként négyszáz forintra azzal, hogy 12 ezer forint alatt nem kell fizetni) a már 2014-ben bevezetett földadót. A hajdúsági eset kapcsán sem a NAK, sem a Magosz, sem a Fidesz nem tiltakozott.

A település polgármestere, Szólláth Tibor (Fidesz) a NAK egyik alelnöke és már a helyi földadó bevezetésekor is ő állt a kisváros élén.

Hajdúnánáson a novemberi képviselő-testületi ülésen Bódi Judit ellenzéki frakcióvezető éppen azt kifogásolta, hogyan találhatja a Fidesz egyszerre problémásnak a hódmezővásárhelyi és problémamentesnek a hajdúnánási földadót.

Szólláth Tibor hozzászólásában különbségként azt hangsúlyozta, hogy Hajdúnánáson már évek óta létezik ez az adó, Hódmezővásárhelyen pedig újonnan vezették be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik