Belföld

Fűtés nélkül maradt egy komplett állami irodaház Szegeden

Nyár óta nincs gáz a szegedi Belvedere-palotában, ahol számos állami szervezet helyi kirendeltsége is található. A Szegeder című lap arról ír, hogy beszámolók szerint a dolgozók reggel 12 fokban kezdik meg a munkát, és a hőmérséklet napközben is csak úgy éri el a 18 fokot, hogy az irodákban gyakran nagykabátban, betakarózva tevékenykedő dolgozók saját pénzükön vásárolt hősugárzókkal igyekeznek javítani a helyzeten.

Az üzemeltető – mint írják – még a nyáron mondta fel a szerződést, és azóta sem sikerült újat kötni, ezért nincs gáz, és fűtés sem a Belvedere-palotában. A lap szerint szerint gázkvóta sem lett lekötve, de ha minden igaz, az épület kazánjának az állapota sem tenné lehetővé a fűtés újraindítását.

Az 1882-ben a pénzügyigazgatóságnak emelt, védett palota részben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., részben a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat tulajdonában van, de több állami szerv helyi kirendeltségének is otthonául szolgál. Itt van például Nemzeti Szakértői és Kutató Központ, a Csongrád Megye Fejlesztéséért Nonprofit Kft., a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság, a Terrorelhárítási Központ, és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat szegedi irodája is.

Az épületben vannak ugyan klímák, de azokat nem fűtésre optimalizálták, így vannak nagyobb, fűtetlen terek, ahol egész napra marad a 12°C.

A Vagyonkezelő a lap fűtésre vonatkozó kérdéseire nem válaszolt, a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat pedig néhány nap türelmet kért a válaszadásig – írják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik