Belföld

Önkéntes pénztárak: Érdemes már most megtakarításba fektetni

Getty Images
Getty Images
Kevesen foglalkoznak vele, és még kevesebben tudják, de ha valaki az összes államilag támogatott megtakarítási formát maximálisan kihasználja, akár évi 280 ezer forintot is visszakaphat az adójából, amit előzőleg az államnak fizetett. Ennek nagy részét, 150 ezer forintot önkéntes pénztári megtakarításokból szerezhetjük meg. De nem csak plusz jövedelemmel, hanem kellemes nyugdíjas évekkel és hosszan tartó egészséggel is gazdagodhatunk. Ahhoz, hogy az ünnepek ne csak idén, de az elkövetkező években is örömtelien, biztonságban telhessenek, fontos már ma megkezdeni a hosszútávú öngondoskodást.

Az önkéntes pénztárak működéséről általánosságban elmondható, hogy az egyéni és munkáltatói befizetések a pénztártag egyéni megtakarítási számlájára kerülnek, és ezek alapján kapható az adó-visszatérítés. Az összegek felhasználása már az egyes pénztári típusonként ugyan eltérhet, de abban egyformák, hogy a rendszeres, akár kis összegű befizetések után is járó, évi 20 százalékos adó-visszatérítéssel könnyedén alapozhatjuk meg a hosszútávú öngondoskodásunkat és lehetőségeinket.

Lássuk, milyen önkéntes pénztárak vannak:

Nyugdíjpénztár

Az önkéntes nyugdíjpénztár a hosszú távú öngondoskodás egyik formája. Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás elsődleges célja a nyugdíjas évek anyagi biztonságának megerősítése, és az aktív időszak életszínvonalának fenntartása. Már 16 éves kortól pénztári tag lehet bárki, így érdemes már az első munkahellyel egy időben, vagy akár az előtt elkezdeni a megtakarítást. Minél hosszabb ideig gyűjt valaki nyugdíjas évei anyagi biztonságára, annál nagyobb lehet a nyugdíj-kiegészítésre fordítható megtakarításának összege.

Aki ezt a megtakarítási formát választja, az az egyéni és munkáltatói befizetések 20 százalékát, de maximum évi 150 ezer forintos adó-visszatérítést igényelhet a személyi jövedelemadó-bevallásával egyidejűleg. Ez az összeg mindenféle levonás nélkül a pénztártag már meglévő egyenlegét, azaz a megtakarításait gyarapítja. További nagy előnyei, hogy nem igényel magasabb szintű pénzügyi ismereteket, eseti befizetések is lehetségesek, továbbá adott esetben örökölhető is.

Egészségpénztár

Az önkéntes egészségpénztárak tagjai lehetnek természetes személyek, illetve a munkáltató kezdeményezésére hozzájárulhat a munkavállalók pénztári megtakarításaihoz is a cafeteria rendszer nyújtotta lehetőségek keretein belül. Pénztári befizetés után évente akár 150 ezer forintos adó-visszatérítés járhat az egészségpénztári tagság esetében is, hiszen a befizetések 20 százaléka visszaigényelhető. Az egy évben elérhető maximális 150 ezer forintos pluszforrás 750 ezer forintos keret befizetésével érhető el.

Az önkéntes egészségpénztárak alapvető célja az egészségmegőrzéssel, a prevencióval kapcsolatos kiadások fedezése. De nem csak azok számára jár rengeteg előnnyel, akiknek rendszeres egészségügyi kiadásaik vannak, például gyógyszerre vagy gyógyászati kezelésre van szükségük, hiszen emellett az egészségpénztári számlán rendelkezésre álló keret szélesebb körben is felhasználható, számos termék és szolgáltatás finanszírozható a segítségével. Az egészségpénztári tagok emellett igénybe vehetnek egészségmegőrzéssel kapcsolatos szolgáltatásokat, de elkölthetik a megtakarított összeget szűrővizsgálatokra, gyógyászati segédeszközökre vagy akár optikai költségeiket is elszámolhatják a pénztárban. Mindemellett pedig sok tag él a magánegészségügy nyújtotta lehetőségekkel is.

Azonban az egészségpénztári megtakarítások segítségével nem csak a pénztári tag tudja élvezni az öngondoskodás nyújtotta széleskörű lehetőségeket, hiszen kedvezményezettek megadásával az egész család egészségügyi kiadásai fedezhetőek ezen öngondoskodási forma segítségével.

Önsegélyező pénztár

Az egészségpénztári tagok élhetnek az önsegélyező pénztári nyújtotta előnyökkel is. Ezt a lehetőséget viszonylag kevesebben ismerik és használják, pedig a többi önkéntes pénztári megtakarításhoz hasonlóan ez is az egyéni öngondoskodást igyekszik elősegíteni. Az önsegélyező pénztári tagok élhetnek a gyermekvállalással kapcsolatos támogatásokkal (pl. születési, gyermeknevelési vagy beiskolázási támogatás), de a megélhetési kiadásaikat is csökkenthetik, támogatást igényelve olyan területeken, mint a jelzáloghitel törlesztés, táppénz vagy rezsi.

Válassza az ember bármelyiket a felsorolt lehetőségek közül (akár kombinálva őket), az biztos, hogy az öngondoskodás alappilléreit könnyedén és biztonságosan fektethetjük le a pénztári megtakarítások segítségével, hiszen a pénztárak a hosszútávú, anyagi biztonság megteremtésében támogatják tagjaikat, így ezeket igénybe véve felelősen biztosíthatjuk be a jövőnket.

Ahhoz pedig, hogy a maximumot hozhassuk ki az anyagi öngondoskodásból, fontos, hogy éljünk idén is az adó-visszatérítés nyújtotta lehetőségekkel. A decemberi befizetések a lehető legrövidebb idő alatt térülnek meg, hiszen az ezek után járó adó-visszatérítés már februárban kerül vissza a tag számlájára.

Milyen megtakarítási formát válasszunk a nyugodt jövőnkért?

Az önkéntes pénztári tagok befizetéseik után évi 20% adó-visszatérítést igényelhetnek, maximum 150 ezer forint értékben. Az adó-visszatérítéssel kapcsolatos további részletekért látogasson el az ÖPOSZ weboldalára!

 

A cikk az ÖPOSZ támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik