Belföld

Ismertették, hány CSOK-ot felvevő családnál nem született meg időre a vállalt gyerek

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

A Világgazdaságnak adott rövid interjút Tállai András pénzügyminiszter-helyettes, melyben az év végéhez közeledve áttekintették a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb számadatokat.

Amint az Tállai mondandójából kiderült, idén november végéig közel 33 ezer szerződést kötöttek, ami azt is jelenti, hogy a 2015. július 1-je óta élő otthonteremtési támogatás az idei szerződésekkel együtt közel 217 ezer kontraktusnál jár. „Potenciálisan ennyi család jutott otthonhoz állami támogatással” – fogalmazott a miniszterhelyettes.

A hangsúly ugyanakkor a potenciálison van, hiszen bár voltak olyan családok, akik a már meglévő gyermekeik után folyamodtak a támogatáshoz, sokan gyermekvállalási terveik alapján kötöttek szerződést. Egy gyermek születésére négy éve van a támogatást felvevő szülőknek, kettőnél nyolc évnyi türelmi időt szabott meg az állam. Mivel a CSOK 2015-ben, azaz hét éve indult, annyit már most lehet látni, hogy az első, négyéves periódusoknak hányan nem feleltek meg – igaz, arról sem a Világgazdaság, sem Tállai nem tesz említést, hogy esetlegesen később születő ikrek esetén mi a helyzet.

Mint megtudtuk, a 2015. július 1. és 2018. július 31. között megkötött, egy gyermek vállalásáról szóló támogatási szerződések közül új lakás építése, vásárlása kapcsán 670, használt lakás vásárlása, bővítése esetében 3850 szerződésnél nem született meg a vállalt gyermek

– azaz több mint 4500 családnál, ahogy az a cikkből kiderült.

Tállai András hozzátette, a fentieken túl egyéb feltételek nem teljesítése miatt, hatósági határozattal 1292 esetben vonták vissza a CSOK-támogatást. Megjegyezte azonban, hogy ebben az esetben is van lehetőség fizetési halasztást vagy részletfizetést kérni a jogszabályban meghatározott esetekben.

A miniszterhelyettes az interjú végén aztán úgy latolgatott, hogy „a CSOK programja több tízezer gyermek megszületésében játszhatott szerepet”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik