Belföld

Tállai András elárulta, hány családnál vonták vissza eddig a CSOK-támogatást

MTI/Balogh Zoltán
MTI/Balogh Zoltán

Az idei esztendő akár rekordot is tartogathat a családi otthonteremtési kedvezmény, a CSOK ügyében – nyilatkozta a Világgazdaságnak a pénzügyminiszter helyettese.

Tállai András államtitkár ismertette, hogy 2022-ben, november végéig közel 33 ezer szerződést kötöttek meg. Az érintettek mintegy fele használt lakás megvásárlásához vette igénybe az állami támogatást, majdnem kilencezren új lakást szerettek volna venni, nyolcezer-ötszáznál is többen pedig a falusi CSOK különféle lehetőségeivel éltek.

2021-ben negyvenezer szerződésre került pecsét. Ám akárhogy is alakulnak a számok, a CSOK elért már egy álomhatárt: a 2015. július elseje óta élő otthonteremtési támogatás az idei szerződésekkel együtt közel 217 ezer kontraktusnál jár. Potenciálisan ennyi család jutott otthonhoz állami támogatással – fogalmazott a miniszterhelyettes.

Miután a CSOK 2015-ös indulása óta még csak hét év telt el, ez idáig az egy gyermek vállalásához megadott négyéves határidő telt le sokaknál.

Tállai ismertette a 2015. július 1. és 2018. július 31. között megkötött, egy gyermek vállalásáról szóló támogatási szerződések közül

  • új lakás építése, vásárlása kapcsán 670,
  • használt lakás vásárlása, bővítése esetében 3850 szerződésnél nem született meg a vállalt gyermek,
  • egyéb feltételek nem teljesítése miatt, hatósági határozattal pedig 1292 esetben vonták vissza a CSOK-támogatást.

Összesen tehát 5812 család érintett egyelőre.

Hozzátette, hogy még ebben az esetben is van lehetőség fizetési halasztást vagy részletfizetést kérni a jogszabályban meghatározott esetekben.

Mint Tállai András ismertette, a mai napig az érintett családok csaknem fele már elérte a tervbe vett gyermekszámot.

Annyi biztos, hogy a CSOK programja több tízezer gyermek megszületésében játszhatott szerepet

– jelentette ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik