Belföld

Újabb ortopéd orvost tartóztattak le Budapesten – videóval

police.hu
police.hu

Közel félezer ortopéd cipőt írt fel ellenszolgáltatásért cserébe egy budapesti ortopéd orvos. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda közleménye szerint az ezek után jogosulatlanul visszaigényelt összeg meghaladja a több tízmillió forintot.

A KR NNI bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, valamint különleges adatra elkövetett személyes adattal visszaélés és hamis magánokirat felhasználása miatt folytat büntetőeljárást. A bűnszervezet további tagjainak beazonosítása tart. Így került sor kedden egy újabb ortopéd orvos elfogására.

A budapesti férfit hajnalban lakásán fogták el a KR NNI nyomozói, majd otthonában és munkahelyén is kutatást tartottak; laptopját és mobiltelefonját lefoglalták. Vagyonvisszaszerzési eljárás keretében pedig zárolták a bankszámláit.

Az eljárás során beszerzett bizonyítékok szerint, az orvos a gyógycipőket gyártó cégektől kapott ellenszolgáltatásért cserébe közel két éve összesen 454 társadalombiztosítási támogatással rendelkező gyógyászati készítményt írt fel vényre. A november 8-án elfogott, és azóta letartóztatásban lévő üzletkötő az általa képviselt gyógyászati eszközgyártó cég vezetőinek tudtával, akik szintén letartóztatásban vannak, arra ösztönözte az orvost, hogy olyan gyógyászati segédeszközöket írjon fel, amelyekre a legmagasabb összegű támogatás igényelhető vissza.

Ezeket az erősen deformált lábra készülő cipőket a legtöbb esetben egy lábra szokták felírni, majd elkészíteni, hiszen a betegeknek legtöbbször csak az egyik lába sérült. A gyanúsított azonban legtöbbször párban írta fel a gyógycipőket a nagyobb haszon reményében. Az orvosi vényeken szereplő betegek – mivel orvossal nem találkoztak – tisztában sem voltak azzal, hogy a kapott lábbelik gyógyászati segédeszközök. Akadt több olyan paciens is, akinek adataival egymás után többször is visszaéltek.

Az orvos által kiállított vényre való hivatkozással a gyártó cipőnként átlagban 50 ezer forintos támogatási összeget igényelt a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől, amely ezen dokumentumok alapján összesen több mint 22 millió forintot utalt ki a cégnek.

A nyomozók az orvost bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással, valamint többrendbeli személyes adattal visszaéléssel és magánokirat felhasználásával gyanúsították meg. Kihallgatását követően bűnügyi őrizetbe vették, majd a bíróság elrendelte a letartóztatását.

A most elfogott orvossal együtt az ügyben már három orvos, három cégvezető és egy üzletkötő került a rácsok mögé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik