Belföld

Lényegesen kevesebb adomány érkezett idén karácsony előtt a karitatív szervezetekhez

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

Húsz százalékkal csökkent a felajánlott adományok mennyisége a tavalyi évhez képest a különböző karitatív szervezetek gyűjtésein, miközben  a segítséget kérők száma jelentősen nőtt – írja a Népszava. Ez különösen elkeserítő annak fényében, hogy az éves szinten folyamatosan kampányoló szervezetek adományainak 30-40 százaléka, másoknál 80-90 százaléka érkezik be az adventi időszakban.

A lap által megkeresett szervezetek úgy látják, hogy nem az adományozási szándék csökkent, sokkal inkább az adományozók lehetőségei szűkültek be.

Hozzáteszik: idén az is különbség volt a korábbi évekhez képest, hogy az év első felében az orosz-ukrán háború miatt megemelkedett az adományozási kedv, év végére az infláció, a rezsinövekedés visszafogta a felajánlható mennyiséget.

A Baptista Szeretetszolgálat rászorulóknak gyűjtött cipősdoboz akciójuknál kiderült, hogy Budapesten nem vagy csak alig csökkent az adományozási hajlandóság, míg vidéken drasztikusat esett. Összességében örülnek, ha 35 ezernyi cipősdoboz összejön, míg a korábbi években 50 ezer körül volt ez a szám.

A szervezet szerint eközben a segítséget kérők aránya is ugrásszerűen megnőtt: míg tavaly körülbelül 70 ezer ember igényelt adományt, idén ez a szám már 110 ezer. A legtöbb kérelem továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékből érkezik, megjegyezve, hogy

idén egy fővárosi iskola tanítónője is felkereste a Baptista Szeretetszolgálatot, hogy segítséget kérjen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik