Belföld

Vizsgálja az unió a magyar újságosstandokon bevezetett pozitív diszkriminációt

MTVA / Bizományosi: Róka László
MTVA / Bizományosi: Róka László

Az Európai Bizottság vizsgálatot indított egy nyári kormányrendelet miatt – értesítette a Meda1-et Molnár Csaba, a DK európai parlamenti képviselője.

A Demokratikus Koalíció uniós képviselői idén júniusban azután fordultak az Európai Bizottsághoz, hogy Molnár Csaba szavai szerint egy

trükkös megoldással újabb támadást indított az Orbán-kormány a magyar sajtószabadság megmaradt szigetei, a független újságok ellen. Megszüntették a kormánypropagandát – vagyis a szankciós hazugságokat terjesztő állami hirdetéseket – tartalmazó lapok árusítóinak területhasználati engedély-kötelezettségét. Így az újságárusok bürokratikus eljárás nélkül árusíthatják a propagandasajtót, míg az állami hirdetéseket nem kapó, ellenzéki és független lapok eltűnhetnek az utcáról

– idézi a Media1 az ellenzéki politikust. A Demokratikus Koalíció szerint ezzel a rendeletével az Orbán-kormány „tovább rombolja az elmúlt 12 évben megtépázott sajtószabadságot Magyarországon”.

A DK közleménye szerint hivatalos válaszában a brüsszeli testület azt írta, hogy vizsgálja az ügyet annak érdekében, hogy biztosítsa az uniós jog, illetve az Európai Unió Alapjogi Chartájába foglalt véleménynyilvánítás és tájékozódás szabadságának tiszteletben tartását.A DK szerint „az árnyékkormány lenne az egyetlen remény arra, hogy olyan európai Magyarországon éljünk, ahol a sajtó szabadon működik és minden egyes emberhez eljuthatnak az igaz hírek” – írja a Media1.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik