Belföld

Kunetz Zsombor: A magánellátásba menekült orvosokat megpróbálják visszakényszeríteni az állami ellátásba

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A jövőben a kizárólag magánpraxisban dolgozó orvosok is kénytelenek lennének havi 20 órát dolgozni valamilyen állami szolgáltatónál. A kormány honlapjára feltöltött rendelettervezet szerint ez kellene ahhoz, hogy teljesítsék a kötelező továbbképzést. Aki ügyeletre jelentkezne, attól 10 órát várnának el.

A tervre Kunetz Zsombor orvos hívta fel a figyelmet a Facebookon, amit a 444.hu szúrt ki. Azt írta, minden szakvizsgával rendelkező orvosnak ötévente meg kell újítania az engedélyét, de a szükséges munkaviszonyt eddig akár magánellátásban is teljesíthették.

Azaz a teljesen magánellátásba menekült orvosokat, most megpróbálják visszakényszeríteni az állami ellátásba, annak jogszabályi kötelezettségével együtt. Ez olyan például, mintha egy magán angoltanárt arra kényszerítenének, hogy az állami iskolákban is nyomjon le havi 20 órát ahhoz, hogy magántanár lehessen

– írja.

Hozzátette: Bónuszként rákényszerítenek az orvosokra egy olyan szerződést, amely alapján az ország másik végébe is vezényelhető, ha éppen úgy hozza a helyzet.

Kunetz szerint a további bizalmat ez a rendelkezés tovább rombolja, és az elvándorlást is fokozni fogja. Sőt, azon külföldön dolgozóknak, akik eddig megtartották egy esetleges visszajövetel kapcsán a magyar engedélyüket, ez most ennek biztos elengedését, tevékenységük végleges külföldre költöztetését jelenti.

Nagyon úgy tűnik, hogy ez a szorgalmas, ámde buta, felkészületlen egészségügyi vezetés csak beveri azt a végső szöget

– írta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik