Belföld

Lebontják a határkerítést a magyar-horvát határon

Attila KISBENEDEK / AFP
Attila KISBENEDEK / AFP

Január 1-től Horvátország is csatlakozik a schengeni övezethez, így okafogyottá válik a magyar-horvát határkerítés és az ellenőrző pontok fenntartása – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság az ATV Híradóval.

Amíg a csatlakozás joghatályossá nem válik – vagyis 2023 január 1-ig –, a határátkelők teljes funkciójukban működnek, az épületek sorsával kapcsolatban ezt követően születik döntés. Az államhatár szabad átjárhatóságának biztosításával kapcsolatos feladatokat, amely magában foglalja a határon felépített kerítés, műszaki akadály megszüntetését, ütemezetten megkezdik

– teszi hozzá az ORFK.

Mint ismert az Európai Tanács megszavazta, hogy Horvátország 2023 január elsejétől a Schengeni övezet tagja legyen, ami azt jelenti, hogy többé nem kell majd határátkelésnél ellenőrizni senkit Magyarország és Horvátország között.

Románia és Bulgária egyelőre nem tudott csatlakozni az övezethez, mert Ausztria megvétózta a csatlakozást.

Kapcsolódó
Osztrák vétó Schengen bővítésére: a románok fizetnek a magyarok hibáiért?
Óriási felzúdulást keltett Romániában, hogy Ausztria megvétózta a csatlakozásukat a schengeni övezethez. Bukarestben osztrák cégek bojkottjára készülnek, hazahívták a bécsi nagykövetüket is. Mindeközben az osztrák közmédiában azt feszegetik, hogy nem Románia, hanem Magyarország miatt érkezik sok migráns Burgenlandba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik