Belföld

Az Eurobarométer szerint a magyarok többsége támogatja a szankciókat

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Az Eurobarométer legújabb felmérése szerint az uniós polgárok 74 százaléka helyesli, hogy az Európai Unió Ukrajna mellé állt az orosz inváziót követően. A magyarok ennél kisebb arányban, 59 százalékban támogatják ezt – olvasható az Európai Parlament (EP) közleményében, melyet a Euronews szemlézett.

Mindegyik tagországban többségben voltak a támogatók: legnagyobb arányban Svédországban (97 százalék), Finnországban (95 százalék), Hollandiában (93 százalék), Portugáliában (92 százalék) és Dániában (92 százalék) értettek egyet az Unió szerepvállalásával. Magyarországon a megkérdezettek 59 százaléka támogatja, hogy az EU kiáll Ukrajna mellett.

Az Oroszországgal szemben meghozott uniós szankciókat a magyarok 56 százaléka támogatja, annak ellenére, hogy a kormány 7,8 milliárd forintból kampányol ellenük.

Arra a kérdésre, hogy az Európai Parlamentnek mely értékek védelmére kellene elsősorban összpontosítania, a leggyakrabban a demokráciát (36 százalék – Magyarországon 41 százalékkal szintén ez a leggyakoribb válasz), az emberi jogokat (29 százalék), valamint a szólás- és gondolatszabadságot (28 százalék) említették a válaszadók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik