Belföld

Lesöpörtek volna 900 ellenvéleményt a győri ipari park bővítési vitájában, de nem volt elég szavazat

MTI
MTI

Hiába küldtek be több mint 900 véleményt a Győrszentivánra tervezett iparipark-bővítés, pontosabban a terület különösen veszélyes ipari területté minősítése kapcsán a helyiek, a győri önkormányzat egyet sem vett volna ezek közül figyelembe – írja a határozattervezet alapján az Úgy tudjuk. A Városstratégiai Bizottság elé került dokumentum átlépett volna a lakosság tömeges véleménynyilvánításain, csakhogy a testületben nem volt meg a megfelelő számú támogató, ezért elbukták a szavazást.

A Szaksz Vince főépítész által jegyzett, Dézsi Csaba András polgármester által láttamozott határozati javaslat szerint a beérkezett vélemények formailag nem feleltek meg a kormányrendeletnek, mert vagy nem tartalmaznak módosítási javaslatot, vagy nem találtak bennük közvetlen összefüggést a vélemény és a tervezet között.

A győri városházán a beérkezett vélemények közül gyakorlatilag egyet sem ítéltek meg érdeminek, és azokat teljesen ignorálva haladt volna tovább a terület különösen veszélyes ipari területté történő átminősítése.

A határozati javaslatot az utolsó pillanatban vitték be a bizottság ülésére, ott azonban hosszú vita után Sik Sándor szentiváni fideszes képviselő és Pollreisz Balázs MSZP-s képviselő nemmel szavazott, többen tartózkodtak is.

Győr 10 milliárd forint kölcsönt kapott az ipari park bővítésére, amit Győrszentiván mellett akarnak megvalósítani. A tervek szerint ez a területet sorolnák át különösen veszélyes ipar telepítésére, ám ezen felül semmit sem kommunikáltak a helyiekkel az egész projektről.

A győrszentivániak augusztus eleje óta tiltakoznak, 5585 aláírást gyűjtöttek össze a projekt ellen, több száz fős tüntetést és ezer fő részvételével lakossági fórumot szerveztek, illetve az önkormányzattól független légszennyezettség-mérésre több mint 16 millió forintot gyűjtöttek össze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik