Belföld

A rokonaira gyújtotta a házat, most súlyosítást kérnek az ügyében

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség a büntetése jelentős súlyosítását indítványozta annak a nőnek, aki szándékosan gyújtott fel egy miskolci családi házat annak érdekében, hogy a bent alvó rokonait megölje. Korábban a Miskolci Törvényszék a vádlottat különös kegyetlenséggel, több emberen, valamint részben tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt 7 év szabadságvesztésre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A közleményben idézett elsőfokú ítélet szerint a vádlott és a házban lakó családtagjai rendszeresen italoztak. Az elfogyasztott alkohol hatása miatt gyakoriak voltak közöttük a veszekedések, melyek során a vádlott több alkalommal megfenyegette rokonait. 2020. április 10-én a ház lakói ismételten a reggeli óráktól késő estig italoztak és a nap során többször összevesztek egymással. A vádlott, miután egyre ittasabb lett, újra elkezdett kötekedni, majd a

rátok gyújtom a házat, miért nem haltok már meg!

kijelentéssel fenyegette meg családtagjait. Mivel attól félt, hogy a megfenyegetettek kihívják a rendőrséget, a házat elhagyta, rokonai pedig lefeküdtek aludni. Amikor látta, hogy az udvaron már nem tartózkodik senki, visszament a házhoz és a nyitott teraszon lévő kanapét acetonnal lelocsolta, majd meggyújtotta. Mivel a házban – egy személy kivételével – már mindenki aludt, ezért a tűz észlelésekor az már a tetőszerkezetre is átterjedt. A benn tartózkodók valamennyien kimenekültek, majd megpróbálták a tüzet eloltani, azonban a lángokat csak a helyszínre érkező tűzoltóknak sikerült megfékezniük. Csupán a szerencsén múlt, hogy nem történt személyi sérülés vagy haláleset.

A vádlott a bűncselekmény elkövetését mindvégig tagadta, az ítélet ellen védőjével a büntetés enyhítéséért fellebbeztek. Az ügyészség a büntetés súlyosítása érdekében nyújtott be jogorvoslatot. A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség az ügyészi fellebbezést fenntartotta.

Álláspontja szerint a kiszabott büntetés eltúlzottan enyhe, az nem igazodik a cselekmény tárgyi súlyához és az elkövető társadalomra veszélyességéhez.

Az erőszakos bűncselekmények miatt folyamatban lévő büntetőeljárások hatálya alatt állva újabb, kiemelkedő tárgyi súlyú bűncselekményt elkövető vádlott fokozott veszélyt jelent a társadalomra, ezért a büntetési célok kizárólag lényegesen hosszabb tartamú szabadságvesztés büntetés kiszabásával érhetők el.

Másodfokon az ügyben a Debreceni Ítélőtábla dönt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik