Belföld

Simor András: Orbánt a magyar gazdaság fejlődése addig érdekli, amíg a Fidesz népszerűségét szolgálja

MTI/EBRD/Dermot Doorly
MTI/EBRD/Dermot Doorly

Interjút adott Simor András, korábbi jegybank-elnök a Népszavának. Az egyik apropó Matolcsy György hétfőn megfogalmazott vaskos kritikája volt. A napi lap arról kérdezte először Simort, hogy szerinte milyen állapotban van a magyar gazdaság.  “A világgazdaság és Európa válság felé halad. Ez egy külső adottság Magyarország számára, de jelentős számban vannak olyan tényezők, amelyek miatt nehezebb helyzetbe kerültünk, mint a környező országok bármelyike. A problémáink gyökerét idehaza kell keresni, és abban Matolcsy Györgynek igaza van, hogy ezek összefüggenek elsősorban a költségvetési s monetáris politikával, de tágabb értelemben a gazdaságpolitika egészével is. Ez nem azt jelenti, hogy katasztrófahelyzet van, nem kell államcsődöt vizionálni,

de a gazdaságpolitika mind rövid, mind hosszabb távon radikális kiigazítást igényel.

A fő probléma Simor szerint Magyarországon, hogy „erőteljes ikerdeficit alakult ki, vagyis egyaránt jelentős a költségvetési és a fizetési mérleghiányunk, amely mellé társul az Európában rekordernek számító infláció. Az egyensúlyi helyzetet viszonylag rövid időn belül helyre lehet állítani, a versenyképességi hátrányunkat viszont nem.” Azt is mondta még Simor, hogy Matolcsynak is van felelőssége a kialakult helyzetben, abban, hogy ilyen magas lett az infláció.

Az MNB nem antiinflációs politikát folytatott, az utóbbi 3-4 évben a monetáris politika kifejezetten fűtötte az áremelkedéseket. Például a magas infláció egyik oka a rettentően gyenge forint, ami az importáruk árán keresztül erősíti az inflációt.

Az ársapkákról azt mondta a közgazdász, hogy szerinte kiderült, hogy „a szocializmusból hozott gazdaságpolitikai elem nemcsak a szocialista gazdaságban, de a piacgazdaságban sem működik, tehát el kellett törölni a benzinársapkát.” Ezeknek ársapkáknak „inkább csak politikai hozadékuk van, mert gazdasági értelemben mindenki megkerüli őket. A kereskedők más termékek árán hozzák be a veszteségeiket. Amikor az ársapkát egyszer majd feloldják, ezeknek a termékeknek az árát is fel fogják emelni, és ezért duplán fizetjük meg az ársapkák árát. Gazdaságilag kárt okoznak.”

Orbán Viktorról is elmondta a véleményét Simor, aki szerint „a miniszterelnök azt vallja, hogy a politikának mindig primátusa van a gazdasággal szemben. Szerinte a közgazdászoknak a javaslataikkal mindig a politikát kell szolgálniuk. Nagyon leegyszerűsítve Orbán számára nem az a kérdés, hogy a magyar gazdaság jó irányba tart-e, a fő szempont az, hogy a Fidesz mennyire tudja maximalizálni a szavazatai számát, adott esetben annak árán is, hogy magyar gazdaság fejlődése megakad. Orbánt a magyar gazdaság fejlődése addig érdekli, amíg a pártjának a népszerűségét szolgálja.”

Orbán számára nem tűnik fontosnak, hogy középtávon erodálódik a gazdaság versenyképessége, elég, ha ma van betanított munkások számára munkahely az autóiparban.

Simor az unió kapcsán úgy fogalmazott:

Kirakni Magyarországot nem lehet az EU-ból, de megvonhatják a szavazati jogát. Ez egy atombomba, mindenki igyekszik elkerülni az alkalmazását. De ha sokáig szabotálja a kormány az EU működését, akkor nem tartom kizártnak, hogy ezt meglépi a többi tagország. Attól kezdve viszont nehezen tudom elképzelni, hogy a magyar kormány ilyen körülmények között az EU-ban akarna maradni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik