Belföld

Rémhírterjesztés miatt nyomoz a rendőrség, az MNB büntetőfeljelentést tesz Varju László sajtótájékoztatója miatt

SMS-üzeneteken keresztül próbálják rávenni az embereket, hogy vegyék ki pénzüket a bankokból – írja az MTI a Magyar Nemzet cikke alapján. A lap információi szerint a rendőrség rémhírterjesztés miatt nyomozást rendelt el. A cikk szerint az SMS-ek szövege az alábbi:

gyorsan bankból kivenni a pénzt, otthon széfben tartani, mert a gazemberek ellopják.

A Magyar Nemzet szerint „a dollárbaloldal áll az akció mögött”. Ezt arra alapozzák, hogy Varju László, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke délután „az üzenetek szövegével egybevágó címmel tartott sajtótájékoztatót, valamint az SMS-ek hasonló körben terjednek, mint az országgyűlési választásokat megelőzően, a dollárbaloldal kampányát támogató SMS-dömping idején”.

Varju László egy órakor tartott sajtótájékoztatót „Matolcsy váratlan beismerése igazolta, hogy az Orbán-kormány szemet vetett az emberek bankban őrzött pénzére” címmel. Matolcsy György jegybankelnök hétfőn arról beszélt a Parlamentben, hogy a lakosság megtakarításait lehetne az energiahatékonysági programokba lehetne fordítani:

20 ezer milliárd forintban mérhető a családok pénzügyi megtakarítása Magyarországon. Ebből olyan 8000-8500 milliárd forint van nem látható párnákban, és nem tudom, dobozokban otthon. És 12 ezer milliárd forint van látra szóló betétben a bankoknál. Ezt a 20 ezer milliárd forintot ezt persze most eszi, rágja, harapja az infláció. Ezt föl lehetne használni. Ha lennének kormányzati programok, amelyek bekapcsolják ezt a 20 ezer milliárdot például az energiahatékonyság keretében indított programokra, energiatakarékosságra, élelmiszeripari termelékenységet növelő programokra, akkor megúsznánk ezt a pénzt

– idézi a 444 Matolcsy mondatait.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője nem említi a jegybankelnököt közleményében, Varju Lászlót viszont feljelentéssel fenyegette meg.

Kocsis arról írt, hogy

a legnagyobb parlamenti képviselőcsoport vezetőjeként szeretném teljesen világossá tenni, hogy amennyiben Varju László valóban megtartja mai sajtótájékoztatóját ebben a témában, tovább terjeszti a veszélyes álhíreket és ezáltal segédkezik a forint elleni támadáshoz, haladéktalanul büntetőeljárást kezdeményezünk ellene, továbbá az azt közlő médiafelületekkel szemben is.

Varjú László egyébként 13 órakor megtartotta a sajtótájékoztatóját, az esemény után a Magyar Nemzeti Bank is azt közölte, hogy büntetőfeljelentést tesz. Varju tájákoztatóján a Matolcsy-monológot idézte, és erre hivatkozva tudatta: a párt árnyékkormánya szerint a jegybankelnök szavai bizonyítják, hogy a kormány a magyar emberek félretett pénzéből kísérelheti meg feltölteni az államkasszát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik