Farkas Norbert / 24.hu
Belföld

A momentumos Buzinkay György átlépett a DK-ba

Buzinkay György, a Momentum korábbi szentendrei jelöltje távozik a pártból, és Gyurcsány Ferenc mellett folytatja, közölte a Momentum.

Buzinkay azután döntött így, hogy a Momentum vezetése és szentendrei alapszervezete világossá tette számára: nem tudnak ígéretet tenni arra, hogy a Momentum őt indítja újra abban a szentendrei választókerületben 2026-ban, ahol 2022-ben is vereséget szenvedett.

– írja a párt.

A Momentumban mindannyiunk számára egyértelmű: nem osztogatunk évekre előre politikai pozíciókat, a választáson való indulás jogát minden politikusnak saját magának kell kiérdemelnie a teljesítményével és az elhivatottságával.

– teszik hozzá. A Momentum szerint ők is igazoltak egy politikust a DK-tól.

A Momentum Mozgalom folytatja a munkát, és az új többséget építő szövetség létrehozását. Az elmúlt hónapban Stummer János, a Jobbik korábbi alelnöke és Pálmai Attila, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt volt politikusa is csatlakozott a párthoz. Nemrég pedig a DK szolnoki politikusa, Miskolczi László vált a párt rendes tagjává.

– zárják a közleményt.

Valamivel később Buzinkay is megszólalt az ügyben. Azt írta:

Csak Dobrev Klárával lehet legyőzni Orbán Viktort, ezért csatlakozom a DK-hoz.

 

Az ember életében vannak nehéz döntések. Ezek azok, amikor az eszünk tudja mit kell tennünk, de a szívünk sokáig dacol vele. Nekem ez most egy ilyen döntés.

 

A Momentum közösségének 2015 nyara óta, az első tábortól kezdve aktív része voltam. 2016 márciusában egyike voltam annak a tíz alapítónak, aki már a Momentum Egyesület alapító okiratát aláírta, a Nolimpia kampányban minden nap kint voltam a hidegben aláírást gyűjteni. 2017 márciusában – amikor a Momentum párttá alakult – az egyik első alapszervezetnek voltam az alapítóelnöke az 1. kerületben, majd 2018-2020-ig (ma már kijelenthetjük: a Momentum legsikeresebb időszakában) az ötfős országos elnökség tagja voltam. Ekkor lett a Momentum 3%-os kis pártból, 10%-os közép párt. Hatalmas siker volt, mai napig büszke vagyok rá. Mint ahogy arra is büszke vagyok, hogy tavaly szeptemberben az egyik legkiélezettebb versenyben, négy fő közül kerültem ki nyertesként a szentendrei (Pest 3. számú) választókerületben, hogy az ellenzék közös jelöltje legyek idén április 3-án. Hét évig a Momentum volt az életem. Most viszont eljött az ideje a váltásnak!

Három pontban szedte össze, miért lépett át a DK-ba:

1) A Momentum identitást vesztett, nem hiszek abban a jobbratolódásban, amerre a párt most tart. Meggyőződésem, hogy a Fidesz ellen csak balközépről, mérsékelt irányból, de hazánknak határozottan más jövőt kínálva lehet győzni. Nem hiszek a „böcsületes Fidesz” tézisben, hogy a kormányváltást egy nem korrupt Fidesszel, egy jobboldali párttal ki lehet harcolni. A Demokratikus Koalíció az a párt, aminek biztos identitása van születése óta. Egy európai, demokratikus, köztársasági Magyarország víziója, a balközép programja.

 

2) Április 3-án végérvényesen kiderült, hogy nem lehet sokpárti az ellenzék. Kell egy domináns balközép ellenzéki párt, amelyik diktálja a tempót, kijelöli az igazodási pontokat, adja a vezetőt. A magyar politikának mindig is ez volt a rendje, aki pedig ez ellen megy, bukásra van ítélve. Mára világossá vált számomra, hogy a Demokratikus Koalíció az a párt, amely képes vezetni az ellenzéket. Az egyedüli ilyen párt. Vagy a DK mögött sorakozunk fel, vagy örökké a Fidesz marad kormányon!

 

3) Mára egyértelműen kiemelkedett egy vezető az ellenzéki oldalon: Dobrev Klára. Meggyőződésem, hogy az ő tehetségével, felkészültségével, szervezeti hátterével lehet csak kormányt váltani. A következő választás lényegi kérdése ez lesz: Orbán Viktornak, vagy Dobrev Klárának fogják hívni a következő miniszterelnököt. Nem fog a semmiből jönni egy ellenzéki megváltó, aki legyőzi a mai kormányt. Ne verjük át újra magunkat, mert annak újabb Fidesz kétharmad lehet csak a vége! Aki kormányváltást akar, annak Dobrev Klára mögött kell felsorakoznia!

 

Nagyon sokaknak nagyon hálás vagyok a Momentumban. Különösen azoknak az aktivistáknak, akik munka mellett, a szabadidejükben segítettek engem az előválasztások és a kampány alatt. Tudom, hogy sokan csalódottak a döntésem miatt, talán van, akit meggyőzött a fönti három érvem, de biztos van, akit nem. Én nem változtam! Ugyanaz a célom, ami az elmúlt években is minden nap volt: leváltani ezt a kormány és egy új, európai, demokratikus, köztársasági Magyarországot felépíteni! Most már a DK-ban, a DK-val.

Ajánlott videó