Belföld

Egyhetes polgári engedetlenségi akciója után inkább felmondott egy soproni magyartanár

Facebook
Facebook

Szerdán beadta felmondását Hegyi Norbert, a soproni Lackner Kristóf Általános Iskola magyar nyelv és irodalom szakos tanára, aki december 1-én indított egyéni polgári engedetlenségi akciót.

A tanár egy hete jelentette be, hogy a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium és a Karinthy Frigyes Gimnázium tanárainak kirúgása miatt „saját döntése nyomán” határozatlan ideig nem tartja meg tanítási óráit. Mint írta, cselekedete nem az intézmény és annak vezetői ellen irányult.

A polgári engedetlenségemből fakadó szándékos jogsértésem figyelemfelhívó, de békés eszköz, annak jogkövetkezményeivel tisztában vagyok, azokat magamra nézve vállalom.

Hegyi szerdai bejegyzésében közölte, hogy időközben megkapta a Soproni Tankerületi Központ egyenlevelét arról, hogy a „Belügyminisztérium elvi állásfoglalása szerint” a december 1-je óta folyó akciója „a közalkalmazotti jogviszonyomból eredő lényeges kötelezettségek” szándékos és „jelentős mértékben történő” megszegése, amely „korlátozza a tanulók tankötelezettségének teljesítését.”

A magyartanár szerint mind tankerület, mind az iskola igazgatója igyekeztek kiállni érte, „erőfeszítéseiket, a méltatlan helyzettel együtt járó dilemmáikat” jól ismeri, ezért a helyzet megoldásának egyetlen olyan módját látta, amely a lelkiismeretével összeegyeztethető: kérte a munkaviszonya közös megegyezéssel történő megszüntetését.

25 év után hiányozni fognak a tanítványaim, hiányozni fog mindaz, amiben egy negyedszázadon át kiteljesedhettem. De ami történik, nem egyeztethető össze a jövőért viselt hosszú távú felelősségemmel, s végképp nem a lelkiismeretemmel

– írta befejezésül Hegyi Norbert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik