Belföld

Elhunyt Tonhauser László, nyugalmazott rendőr ezredes

MTI
MTI

Életének 80. évében, december 6-án elhunyt Tonhauser László nyugalmazott rendőr ezredes – írta az Index. A legendás nyomozó a nyolcvanas években a Kék Fény című tévés bűnügyi magazin állandó szakértőjeként vált országosan ismertté. A rendszerváltozás utáni évtizedben a rendőrség szervezett bűnözés elleni szolgálatát vezette.

Tonhauser László 1943. március 25-én született Budapesten. 1961-ben tett műszeripari szakközépiskolai érettségit. 1967-ben a józsefvárosi kapitányság próbaidős nyomozó őrmestere lett. 1975-ben a rendőri munka mellett levelezőn elvégezte a Rendőrtiszti Főiskolát.

1990-ben nevezték ki az akkor alakuló szervezett és nemzetközi bűnözés elleni főosztály helyettes vezetőjének 1993-ben pedig az Országos Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Szolgálat vezetőjének. 1999 márciusában ezredesként nyugdíjazták.

Nyugállományba vonulása után jelent meg Nem kérek bocsánatot című könyve, amelyben a több mint három évtizedes rendőri pályafutása alatt összegyűjtött anyagokat tárta nyilvánosság elé.

Az ezredest sokan kritizálták a rendőrségen, amiért „kollégákra is dolgozott”. Ezt a vádat nem utasította vissza.

Én minden kollégámnak azt mondtam: ha rólam olyan információt kapsz, hogy bűnözőket segítek, vagy más módon törvényt sértek, te is fordulj azonnal a belbiztonsághoz. Rendőr csak az legyen, aki tisztességes

– idézte lap Tonhausert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik