Belföld

Müller Cecília: Nincs bizonyíték arra, hogy szükséges az ötödik oltás

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Ha el tudjuk engedi a sok veszteséget, akkor megpróbálhatjuk a hozadékát is értékelni – mondta a koronavírus-járvány kapcsán Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, rengeteg tapasztalatot hozott a járvány.

Látjuk a sebezhetőségeinket. Alázatra tanított ez a pandémia, mindig van új és újabb kihívás előttünk. Sok olyan tudományos kutatás és eredmény született, ami másképp nem jött volna létre.

Arról, hogy mit kell majd másképpen csinálni egy következő járványban, Müller Cecília azt mondta, még szorosabbra kell fűzni a megfigyelő rendszereket.

A vakcinák hatékonyságának vizsgálatáról úgy vélekedett, hogy érdemes ezt lefolytatni, mert meg kell adni a szükséges információt, és ezzel lehet megnyerni az emberek együttműködését. Kiemelte, hogy a járványkezelésben nagyon fontos volt az időtényező, hogy minél több embert minél előbb védetté lehessen tenni.

A járvány alatt 9500 életet lehetett megmenteni a különböző vakcinákkal

– jelentette ki az országos tisztifőorvos, és arra is emlékeztetett, hogy emberfeletti teljesítményt nyújtottak az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozók.

A jelenlegi oltási helyzetről elmondta, most az omikron BA.5 változata ellen készített specifikus vakcina a leghatékonyabb.

Annak, aki nem vette fel a harmadik, emlékeztető oltást, vagy több mint négy hónap telt el a harmadik oltás óta, ajánljuk a negyedik oltást, és lehetőség van ezek felvételére az oltópontokon és a háziorvosnál is

– mondta.

Müller Cecília jelezte, mindig az orvos véleményét kell kikérni, de ő 60 év felett mindenkinek javasolja, „nem árt, ha bennünk van”. Akár az influenzaoltással együtt is fel lehet venni, mert noha a két oltás nem ad keresztvédelmet, de ha egyszerre támad a két kórokozó, akkor könnyebben fogjuk átvészelni ezt a két betegséget.

Az esetleges ötödik oltásról úgy nyilatkozott, hogy egyelőre semmiféle tudományos adat vagy bizonyíték sincs arra, hogy szükség lenne rá: csak azoknak érdemes ezt beadatni, akiknek speciális immunhiányos okokból három oltásból állt az alapimmunizálása.

A maszkhasználat kapcsán azt mondta, az iskolákban a jelen járványügyi helyzetben nem szükséges a viselése, de sehol sem tilos, hasznos is lehet, mert megvéd az egyéb megbetegedésektől is.

Idős ember jól teszi, ha felteszi, mondjuk, egy bevásárlóközpontban. Sokan használják is, mert bevált

– mondta Müller Cecília.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik