Belföld

A parlamenti ülésteremben tiltakoztak a Tanítanék aktivistái

Ha a döntéshozók nem hajlandók eljönni hozzánk, akkor mi megyünk hozzájuk,

írta hétfő délutáni Facebook-posztjában a Tanítanék mozgalom, amelyhez mellékelte Tordai Bence, a Párbeszéd képviselőjének videóját is. Ezen az látható, hogy a parlament hétfői ülésén a mozgalom kilenc tagja, tanárok, diákok,köztük Törley Katalin, az egyik kirúgott pedagógus, a karzaton helyet foglalnak.

Mindannyian fekete alapon fehér feliratos pólót viseltek, hogy ezzel hívják fel a kormány figyelmét az oktatás rendszerszintű válságára, illetve a tanárok, diákok és szülők 9 követelésére. A demonstrálók szótlanul álltak, ám az ülést vezető Latorcai János felháborodott a történteken, rendzavarásnak minősítette az akciót és kijelentette, hogy a karzaton nem lehet (politikai) véleményt nyilvánítani, ezért felszólította őket, hogy távozzanak, majd arra kérte az őröket, hogy ürítsék ki a karzatot és addig szünetet rendelt el.

Amikor ez ellen Szabó Tímea (szintén a Párbeszéd képviselője) tiltakozott, Latorcai azt mondta: „A képviselőasszony botrányt okozni nagyon tud, de amikor vállalni kéne érte a felelősséget, akkor nem törekszik az első sorba.”

Az aktivisták pár perc múlva távoztak a karzatról, de Latorcainak az sem tetszett, hogy több képviselő is a mobiltelefonjával videózott, így a szünet után is próbálta megfegyelmezni a képviselőket. Tordai videóján egy női hang ekkor azt mondta:

Menj már nyugdíjba!

Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese a Facebookon azt írta, hogy az aktivisták az LMP meghívására mentek el a hétfői ülésre. „A problémák ugyanis mára olyan súlyosak, hogy egyáltalán nem túlzás kijelenteni, hogy az oktatási rendszer az összeomlás szélén van. Ezért egyetértettem a Tanítanék Mozgalom képviselőivel: közvetlenül kell behozniuk a problémákat a Parlament falai közé, miután a 9 pontos követelésükről nem hajlandó a kormány tárgyalni velük” – írta a politikus.

A bejegyzésből az is kiderül, hogy a levezető elnök éppen Csárdi kérdése közben szakította félbe az ülést, de a képviselő ezt egyáltalán nem bánta, sőt, kifejezetten örült neki, mert így „azokról szólt a délután, akik első kézből tapasztalják: ha a kormány nem biztosít méltó körülményeket az oktatási rendszerben, akkor hazánk végérvényesen le fog maradni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik