Belföld

Valamelyest csökkent a Fidesz támogatottsága novemberben

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Októberhez képest csekély mértékű változások következtek be a magyar választók pártpreferenciájában, derül a Republikon Intézet októberi pártpreferencia-kutatásából.

Az elsőként a Telex által közölt eredmények szerint a Fidesz a gazdasági problémák és az egyre romló EU-Magyarország kapcsolatok ellenére nem veszítette el az előnyét, de a Fidesz-szavazók lemorzsolódása kis mértékben folytatódott a hónapban.

A friss eredmények szerint novemberben 34 százalék volt a Fidesz támogatottsága a teljes népesség körében, 1 százalékponttal alacsonyabb, mint októberben. A DK a legerősebb ellenzéki párt, 13 százalék támogatja őket, ez egy százalékpontos növekedés előző hónaphoz képest. A Mi Hazánk változatlanul 7 százalékon áll, a Jobbik változatlanul 3 százalék támogatottsággal bír. Az MSZP-t változatlanul 4 százalék támogatja, míg a Momentum két százalékpontot veszített támogatottságából, így szintén 4 százalékos párt. Az LMP, MKKP és Párbeszéd mind 1-1 százalékpontot erősödtek a teljes népesség körében, így az LMP és MKKP 3, a Párbeszéd 2 százalékon állnak. A bizonytalanok aránya a teljes népességben 27 százalék, 1 százalékponttal csökkent október óta.

A pártválasztók azok a válaszadók, akik megnevezték, melyik pártra szavaznának. Körükben változatlan az erősorrend a teljes népességhez képest, de a Fidesz azért veszített két százalékpontot október óta, így 46 százalékon áll.

Az elemzés szerint ez összefüggésben állhat azzal, hogy egy reprezentatív felmérés szerint a lakosság jelentős része nem hiszi el, amit kormány és a Fidesz-párti propaganda állítanak a háború, de elsősorban a gazdasági válság ügyében.

Az ellenzéki pártok belső viszonyai érdemben nem változtak október óta. A DK tudott minimálisan erősödni, és a kis pártok is fel tudtak venni új szavazókat. A Mi Hazánk támogatottsága egyelőre 10 százalékon stabilizálódott, jelenleg a harmadik legerősebb párt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik