Belföld

Újrázhat a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
91 fideszes képviselő támogatja.

Megjelent az Országgyűlés honlapján az ajánlás, amely szerint a Fidesz 91 képviselője javasolja, hogy újra a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) elnökévé válasszák Földváryné Kiss Rékát. A nagyobbik kormánypárt ugyanennyi politikusa támogatta Ötvös István, illetve Soós Viktor Attila újraválasztását. A jelölést mindhárman elfogadták. A szavazás december 7-én lesz.

A Nemzeti Emlékezet Bizottságáról szóló törvény alapján minden országgyűlési képviselő két tagjelöltet és egy elnökjelöltet ajánlhat. Annak, aki kettőnél több tagjelöltet, és egynél több elnökjelöltet ajánl, mindegyik ajánlása érvénytelen.

Földváryné Kiss Réka, Ötvös István és Soós Viktor Attila megbízatásáról az Országgyűlés titkos szavazással dönt. Megválasztásukhoz a jelen lévő képviselők kétharmadának szavazata szükséges.

A bizottságnak öt tagja van, egy embert (Bank Barbarát) a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, egyet (Máthé Áront) az igazságügyi miniszter delegált. A tagok csak egyszer választhatóak, bízhatóak meg újra. Megbízatásuk kilenc évre szól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik