Ujvári Sándor / MTI
Belföld

Rtl: Minden harmadik külföldi útjára különgéppel repült Orbán Viktor

Hivatalos látogatásai miatt több mint száz napot töltött külföldön 2020 januárja és 2022 augusztusa között Orbán Viktor kormányfő – tudta meg az rtl.hu. Ezeken az utakon összesen több mint 220 millió forintot költöttek a miniszterelnök, valamint az őt kísérők szálláshelyeire, és csaknem 140 millió forint ment el az útiköltségre. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közérdekű adatigénylésre adott tájékoztatása szerint a több mint 70 út során a delegációk tagjai összesen 15 millió forintnyi napidíjat számoltak el.

A szállásokra általában nagyjából 100 és 200 ezer forint közötti összeget (vagy kevesebbet) költöttek fejenként, azonban akadt néhány kiugró eset is. Idén januárban például 29-e és 30-a között Párizsban tárgyalt a kormányfő, az összesen 7 fős delegáció szállására pedig 5,2 millió forintot számoltak el, ami fejenként csaknem 750 ezer forint. A januárban Párizsba utazó delegációból Orbán Viktoron kívül senkit sem neveztek meg, a külügyminisztérium tájékoztatásából csak annyi derült ki, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda három munkatársa, valamint három biztonsági őr kísérte el a miniszterelnököt. Az rtl.hu megkereste Havasi Bertalant, a kormányfő sajtófőnökét, hogy megtudjuk, mi eredményezte a fejenként a 750 ezer forintos kiadást, ám a kérdéseinkre – miszerint pontosan melyik hotelben szálltak meg, valamint hogy miért pont arra esett a választás – nem érkezett válasz.

A külügyminisztérium adatai szerint a költségek néhány esetben irreálisan alacsonyak voltak, az pedig a tárca tájékoztatásából nem derül ki, hogy pontosan milyen kiadásokból álltak össze a különböző tételek. (A külföldi utakra vonatkozó adatigénylések tapasztalatai ráadásul azt mutatják, hogy gyakran csak jóval később jelennek meg egyes tételek a hivatalos elszámolásban. Ilyen például az idén port kavart bécsi út is, amelynek kimutatása a tárca jelzése alapján is hiányos lehet még.)

A rendkívül alacsony összegek hátterében több dolog is állhat: a szállások esetében például előfordulhat, hogy egy egynapos út során anélkül bérelnek és használnak „bázisként” egy-két szobát, hogy a delegáció tagjainak ott kellene aludniuk. Ilyenkor kevesebb szobát is elég kivenni, hiszen aznap úgyis visszatérnek Magyarországra.

Az útiköltségek esetében az is torzíthatja az adatokat, hogy Orbán Viktor igen gyakran állami tulajdonban lévő repülővel utazik külföldre. A kormány ugyan rendre tagadja, hogy az Airbus A319-s repülőt „kormánygépként” használná, azonban a külügyminisztérium által közölt adatok szerint Orbán Viktor a vizsgált időszakban a külföldi utak mintegy harmadában – összesen 24 alkalommal – ezzel a repülővel utazott külföldre. A többi esetben a tárca vásárolt repülőjegyeket.

A miniszterelnök kísérete általában 15-20 főből áll, de tavaly novemberben például több mint ötvenen utaztak vele Isztambulba (ott volt például az MTVA vezérigazgatója is). Orbán Viktort időnként elkíséri egy meg nem nevezett családtagja is, a korábbi utak alapján ő feltehetően a felesége lehet. (A jogszabályok, valamint a Nemzeti Adatvédelmi- és Információszabadság Hatóság állásfoglalása alapján a tárca nem köteles megnevezni a családtagot.)

A miniszterek közül a vizsgált időszakban gyakori útitárs volt Szijjártó Péter külügyminiszter, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Nagy István agrárminiszter is, de volt, hogy Kocsis Máté frakcióvezető, Pintér Sándor belügyminiszter vagy Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője kísérte Orbán Viktort.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!