Belföld

Három új polgármestere van az országnak

Szita Tímea független jelöltet választották meg polgármesternek a vasárnap megtartott időközi választáson a Vas megyei Kisunyomban – közölte a település jegyzője az MTI-vel.

Holler Attila tájékoztatása szerint a választói névjegyzéken szereplő 368 választásra jogosult közül 200-an vettek részt a voksoláson, Szita Tímea 116 szavazatot kapott, ellenfele a szintén független jelöltként indult Lovranicsné Spéder Katalin pedig 84-et. Érvénytelen szavazat nem volt.

Hozzátette: Kisunyomban azért kellett időközi választást tartani, mert a korábbi polgármester lemondott tisztségéről.

Nagy István független jelölt nyerte a Pest megyei Szentlőrinckátán a vasárnapi időközi polgármester-választást – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a honlapján.

Az NVI tájékoztatása szerint az 1581 választásra jogosult közül 234-en vettek részt a voksoláson, az egyetlen jelölt, Nagy István 225 szavazattal lett a település polgármestere.

Az előző polgármester, Szabó Viola szeptemberben családi és egészségügyi okok miatt mondott le tisztségéről.

Böjte Richárd (független) lett a polgármester a Fejér megyei Pázmándon, ahol vasárnap időközi polgármester- és önkormányzatiképviselő-választást tartottak.

Koncz László, a helyi választási iroda vezetője az MTI-nek elmondta, hogy Böjte Richárd 438 (63,48 százalék), míg az eddig településvezető, Virányiné Reichenbach Mónika (független) 252 (36,52 százalék) szavazatot kapott.

A névjegyzékben szereplő 1871 választópolgárból 1235-en járultak az urnákhoz, ami 66 százalékos részvételi arányt jelent. A pázmándi képviselő-testület hat helyéért tizenhárom független képviselőjelölt indult.

A korábbi képviselő-testület szeptember 23-ai ülésén döntött úgy, hogy feloszlik, mert a képviselők többsége nem tudott együtt dolgozni a polgármesterrel.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik