Belföld

Sajószentpéteren már veszélyes a levegő minősége

MTI Fotó: Vajda János
MTI Fotó: Vajda János

Északkeleten romlott a levegő minősége a magas szállópor-koncentráció miatt, Sajószentpéteren már veszélyes a levegő minősége – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adataiból.

Az NNK adatai szerint egészségtelen a levegő minősége Miskolcon, Putnokon és Kazincbarcikán.

Kifogásolt minősítést kapott Mosonmagyaróvár, Székesfehérvár, Százhalombatta, Tököl, Budapest, Kecskemét, Szeged és Debrecen levegője.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat légszennyezettségi előrejelzése szerint lényeges változás a levegőminőségben nem valószínű, továbbra is leginkább Borsodban maradhat magasabb, tartósan az egészségügyi határérték feletti a szálló por koncentrációja. Kedden egy frontzóna átvonulása várható jelentősebb csapadékkal, északnyugatira forduló széllel, ezért északkeleten valószínűleg javul a levegő minősége.

A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes minősítést.

Az NNK csütörtökön még arról írt, hogy Kazincbarcikán, Putnokon és Sajószentpéteren egészségtelen volt a levegő minősége, kifogásolt minősítést kapott akkor Dorog, Miskolc és Mosonmagyaróvár.

Az NNK korábban felhívta a figyelmet arra, hogy a légszennyezettség különösen veszélyes a gyermekekre, a várandós kismamákra, az idősekre és a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedőkre. Nekik lehetőség szerint kerülniük kell a szabadban végzett fizikai tevékenységet, és a szabad levegőn tartózkodást.

Az NNK szerint ugyanakkor kedvezőtlen kültéri levegőminőség esetén is fontos a belső terek szellőztetése néhány perces kereszthuzat segítségével, legalább naponta kétszer. Az NNK szerint a fűtési szezonban a helytelen fűtési módok alkalmazása jelentősen befolyásolja a levegőminőséget, így ne fűtsünk nedves vagy kezelt fával, műanyaggal vagy egyéb hulladékkal – kérte a szervezet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik