A következő élő közvetítés része „Elég a megtorlásból!” – A kirúgott tanárokért tüntettek a Klebelsberg Központ előtt

„Legyetek engedetlenek, sztrájkoljatok, tagadjátok meg a munkát”

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium matematika, fizika és biológia szakos tanára, a Tanítanék Mozgalom egyik alapítója, és a szervezet másik alapítója, a Kölcsey Ferenc Gimnázium szeptember végén elbocsátott franciatanára, Törley Katalin léptek színpadra.

Arról beszéltek, hogy a kormány a tanárokban találta meg új ellenségét, velük szemben hergelik a közvéleményt, megtorlás, gonoszság motiválja az elbocsátásokat, fenyegetéseket, miközben a kormány „szétrohasztotta” az oktatást. Pilz Olivér szerint azért is kerültek a hatalom célkeresztjébe, mert el akarják terelni a figyelmet a megélhetési válságról, a katasztrofális gazdasági helyzetről, hogy nincs tojás a boltokban, benzin a kutakon, és még az uniós pénzek sem érkeznek meg Magyarországra.

Mohos Márton / 24.hu

Törley Katalin szerint a kormány a diákokat agyatlan báboknak tekinti, ha azt hiszi, hogy tanárok kényszerítik bele őket a tiltakozásokba. – Ez aljas, cinikus, ordas nagy hazugság, amelynek célja a társadalom megosztása – mondta. Kifogásolták, hogy Orbán Viktor, Pintér Sándor csak hallgat, miközben ők a felelősek a válságért, amely érinti az egészségügyet, a szociális szférát, az oktatást, a kulturális szektort, ahol sorra zárnak be az intézmények.

Nem Soros miatt, nem a háború miatt, nem a migránsok miatt, nem 12 éve véget kormányok miatt történik mindez, hanem miattuk

, – jelentették ki, kifejtve véleményüket, hogy ez nem kormányzás, hanem erőszak, abúzus, hatalomgyakorlás.

– Tűnjenek el a csinovnyikok, a rendszer pribékjei – üzentek a tankerületi vezetőknek, Hajnal Gabriellának, akiket személyes felelősség terhel a tanárok elbocsátásáért. „Hol van ezeknek az embereknek a gerince? Milyen eredmények alapján veszik fel milliós jutalmaikat” – kérdezték.

Mohos Márton / 24.hu

Felszólították a tanári társadalmat, hogy vonják felelősségre az igazgatókat, akik nem engedik, hogy véleményt nyilváníthassanak. Felszólították a szülőket, hogy tegyenek panaszt a tankerületnél a nem megfelelő oktatás miatt, a szakszervezeteket, hogy tiltakozzanak, a választókat, hogy kérdezzék meg képviselőiktől, mit tesznek a gyerekekért.

Keressük a felelősöket, követeljük az elszámoltatást!

– jelentették ki. Amíg felelősök , a tankerületi igazgatók, Hajnal Gabriella , Maruzsa Zoltán, Pintér Sándor és Orbán Viktor maguktól nem távoznak, nekünk kell folytatni a tiltakozást, eredmény csak kitartással és összefogással lehet elérni – mondták.

Legyetek engedetlenek, sztrájkoljatok, tagadjátok meg a munkát, vállaljatok szolidaritást, mert tanítani menő és jó, de nem mindegy, hogy h hogyan és milyen országban, és milyen rendszerben. Le a diktatúrával – mondták végül.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik