Belföld

Udvardy György veszprémi érsek elmozdítását kérik a hívei Ferenc pápától

MTI / Vasvári Tamás
MTI / Vasvári Tamás

Udvardy György veszprémi érsek elmozdítását kérik a veszprémi bazilika értékeit féltő katolikus hívők, akik 3500 támogató aláírással ellátott petíciót adtak át Ferenc pápa budapesti követének, Michael Wallace Banach apostoli nunciusnak – írja a Magyar Narancs online kiadása.

Az ügy a veszprémi bazilika rekonstrukciója körül pattant ki: a hívek a bazilika látványának meghatározó elemeit, a Sztéhlo Lili által festett üvegablakokat féltik. Ezeket az érsekség – a lap szerint – a Veszprémi Szent Mihály Székesegyház felújítása során úgy akarja eltávolítani, és kicserélni tejfehér üvegablakokra, hogy nem vesznek tudomást sem a hívek tiltakozásáról, sem pedig arról, hogy a festett ólomüvegablakokat májusban a veszprémi önkormányzat képviselő-testülete beemelte a helyi értéktárba.

Helyesbítés

A Magyar Narancs írása alapján készült cikkünkeben a hetilap nyomán azt írtuk, hogy az érsekség a tiltakozások ellenére tejfehér üvegablakokra cserélné a székesegyház festett üvegablakait. A szemle megjelenése után a Veszprémi Főegyházmegye arról tájékoztatta lapunkat, hogy bár a korábbi tervekben szerepelt ilyen változat, ám a végleges – november 30-án bemutatott – tervek alapján megmaradnak a festett üvegablakok.

A Szent Mihály Védegylet július 18-án közérdekű adatigénylést nyújtott be a kormányhivatalhoz, hogy megtudja, van-e engedélye az érseknek a festett ólomüvegablakok eltávolítására, a díszítő falfestés lemeszelésére és a főoltár elmozdítására, de nem kaptak választ. Annyi kiderült, a padozat bontásához nem volt engedély, a helyszínen készült fotók azonban azt igazolták, ennek ellenére megtörtént a teljes elbontása.

A védegylet augusztus 3-án, a közérdekű adatigénylés elutasítása után tartotta első aláírásgyűjtéses demonstrációját a veszprémi Megyeháza előtt.

Katanics Sándor önkormányzati képviselő kérdésére az érsekség főépítésze, Vörös Tamás elismerte, hogy az ablakokat a helyükről kiemelik, későbbi időpontokban felújítják, és nem kerülnek vissza eddigi helyükre, más kiállító terekbe, liturgikus helyekre telepítik. A képviselő ezt ellentétesnek látja a Veszprém Megyei Kormányhivatal májusi határozatával, amely úgy foglalt állást, hogy az értékleltárban szereplő épületelemeket meg kell őrizni, azok nem távolíthatók el. A kormányhivatal határozatában továbbá arról is rendelkezett, hogy az előkészítő bontási munkálatok nem mutathatnak túl az általános felújítás és jó karbantartás keretein, amit a képviselő csak úgy tud értelmezni, hogy a színes üvegablakok nem távolíthatók el a templomból.

A Szent Mihály Védegylet, korábban december 3-ra tüntetés is kilátásba helyezett az ügyben. A felhívásban arra hivatkoztak, hogy épített környezetük, templomaik kiüresítése gőzerővel halad, ezért kell kifejezni

e káros szellemi áramlattal szembeni nemtetszésünket.

A békés demonstrációt a XII. kerületi Gyimes u. 1-3 előtt ígérték megtartani a Szentszék Magyarországi Nagykövetségénél, a nunciatúra előtt, átadva Ferenc pápa követének Udvardy György érsek felmentését követelő petíciójukat.

A tüntetésre végül azonban nem kerül sor, mert a védegyletesek szerdán mégis inkább a nyilvánosság mellőzésével adták át az aláírásokat a Vatikán követének. A tiltakozó megmozdulás így okafogyottá vált.

A veszprémi várban az érsekség – mint írják – összesen 39 milliárd forintos állami támogatás igénybevételével intézi az épületeinek rekonstrukcióját a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023-as projekthez igazodva. Ebből 33 milliárd forintot tesz ki az egyházi épített örökség védelmére és az egyéb beruházásokra fordítható keret.

Porga Gyula fideszes veszprémi polgármester az ügyben először február 4-én állt a veszprémiek elé, miután az érsekségen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Navracsics Tibor kormánybiztos és Ovádi Péter fideszes országgyűlési képviselő jelenlétében az érsekkel együtt bemutatták a székesegyház tejfehérre változtatott üvegablakait ábrázoló látványképeit eltüntetve a hívek által féltett festett ólomüvegablakokat.

Udvardy Györgyöt Ferenc pápa 2019. július 12-én nevezte ki a Veszprémi főegyházmegye érsekévé Márfi Gyula nyugalomba vonulásával.

Kapcsolódó
Kidobott oltár, fehérre meszelt falak – a székesegyház miatt csatázik a veszprémi érsekkel egy helyi csoport
Udvardy Györgyöt értékrombolással vádolja egy főként katolikus hívekből álló szervezet, amely nem tudja elfogadni, hogy az érsek a nyilvánosság kizárásával alakítsa a veszprémi várat és főként a székesegyházat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik