Belföld

Megjöttek a GDP-adatok: lassul a magyar gazdaság

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A bruttó hazai termék (GDP) volumene 4,0 százalékkal nőtt a harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos időszakához képest 4,1 százalékkal emelkedett, míg az előző negyedévhez mérten 0,4 százalékkal csökkent. Ezzel két év folyamatos növekedése szakadt meg – erősítette meg az szerint csütörtökön második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A Portfolio gyors elemzésében megjegyzi

a GDP alakulása egyértelműen jelzi, hogy a magyar gazdaság lassuló trendben van.

Leginkább az ipar és a piaci szolgáltatások járultak hozzá a hazai reál-GDP növekedéséhez. Az iparon belül különösen a közúti jármű gyártása, a számítógép, elektronikai és optikai termék gyártása, illetve a villamos berendezés gyártása, a piaci szolgáltatások közül pedig főként a szállítás, raktározás, valamint a szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység bővülése volt jelentős.

A növekedést azonban jelentősen fékezte a mezőgazdaság brutális visszaesése, amely az energiaválság, illetve az időjárási okok (aszály) miatti nagyon gyenge termelés okozott.

Bár végérvényesen csak az utolsó negyedéves adatok ismeretében jelenthető ki, de minden bizonnyal technikai recesszióba süllyedt a hazai gazdaság az idei év második felében.

A következő negyedévek a gazdasági aktivitás további lassulását hozhatják, a mélypontot jelenleg a jövő év elejére datálják a szakértők.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik