Újabb harminc tanár kapott „figyelmezető levelet” csütörtökön

A tanárok így válaszolnak arra, hogy nyolc kollégájukat kirúgják.

December 1-jén, csütörtökön, több iskolában is polgári engedetlenségben kezdenek a tanárok – derül ki a Tanárok a Tanárokért bejegyzéséből.

Ahogy arról szerdán beszámoltunk, a Belügyminisztérium közlése szerint december 1-jei hatállyal három fővárosi gimnázium nyolc pedagógusának szüntetik meg rendkívüli felmentéssel közalkalmazotti jogviszonyát.

Tiltakozásul szerda estére tüntetést szervezett az Egységes Diákfront a BM épülete elé, ahol bejelentették, hogy a Karinthy Frigyes Gimnázium tanárai csütörtöktől határozatlan idejű polgári engedetlenségbe kezdenek amiatt, hogy közülük hat embert rúgtak ki. Az intézményben rendkívüli szünetet rendeltek el, ugyanis az intézmény igazgatója szerint

a hiányzó és az elbocsátott tanárok összlétszáma miatt a hét második felében nem lehetséges az intézmény jogszabályban előírt működtetése.

A Tanárok a Tanárokért szerda esti bejegyzése szerint 18 intézmény jelezte, hogy a csatlakozik a polgári engedetlenséghez, de várhatóan mások is csatlakozni fognak hozzájuk. A Hvg.hu információi szerint a II. kerületi II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban 13 tanár jelezte, hogy részt vesz az akcióban, a diákok pedig ülősztrájkot tartanak reggel, vagy be sem mennek az iskolába.

Csütörtök délelőtt 10 órára már 51-re nőtt az engedetlenségben részt vevő iskolák száma: többségükben budapestiek, de van közöttük zalaegerszegi, szolnoki, szentendrei és soproni intézmény is.

Még a polgári engedetlenség meghirdetése előtt lapunknak a Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola sztrájkbizottsága egy közleményben azt írta, hogy kilátástalannak érzik a helyzetet és szerintük csak egy megoldás lehetséges, ha a pedagógusok országosan összefognak az oktatás jövőjéért.

olvasónk – Élőlánc az Újpesti Babits Mihály Gimnáziumnál 2022. december 1-jén

Az Újpesti Bródy Imre Gimnázium is csatlakozott a folyamatos gördülősztrájkokhoz, tájékoztatta a 24.hu-t az iskola egyik diákja, aki fotókat is mellékelt leveléhez.

A tanítás nagy része elmaradt, becsléseink szerint kétszáz diák csatlakozott a megmozduláshoz. Az engedetlenség alatt a diákok molinókészítéssel, énekléssel foglalták el magukat

– tette hozzá.

Az Újpesti Bródy Imre Gimnázium diákjai 2022. december 1-jén.

A II. kerületi Móricz Zsigmond Gimnázium tanulói szintén ülősztrájkkal demonstrálták szolidaritásukat a tanáraikért – értesítette lapunkat az iskola diákönkormányzata.

olvasónk – Ülősztrájka a budapesti II. kerületi Móricz Zsigmond Gimnáziumban 2022. december 1-jén

Az Ócsai Bolyai János Gimnáziumban a tantestület tagjai fekete öltözékben tartottak néma tiltakozást az intézmény aulájában a frissen kirúgott tanárok miatt. A tantestület egyik tagja azt írta lapunknak: gyalázatosnak, szégyenteljesnek és aljasnak tartják, amit a jogaikért harcoló tanárokkal tesznek „a hatalom birtokosai és kihasználói”.

Ma Ti hiányoztok nekünk, holnap mi fogunk hiányozni Nektek!

– fogalmazott.

A Vörösmarty Gimnázium diákja a hideg időjárás ellenére közben folytatják a tegnap a Belügyminisztérium elé bejelentett virrasztást is.

Virrasztó vörösmartys diákok a Belügyminisztérium épülete előtt csütörtök délután.

 

A tiltakozó diákok a virrasztásba bevonták Széchenyi István szobrát is.