Belföld

Rosszul sikerült manőver okozott súlyos sérülést egy nőnek a tátrai sípályán – videón az eset

ugyeszseg.hu
ugyeszseg.hu

Vádat emelt a Gyöngyösi Járási Ügyészség azzal a középkorú magyar férfival szemben, aki súlyos sérülést okozott egy nőnek a tátrai sípályán. Az ügyet azért itt vizsgálják, mert a szlovákok felajánlották a büntetőeljárást a magyar hatóságoknak.

A Heves Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint a terhelt 2019 márciusában Tátralomnicon tartózkodott, a Magas-Tátrában, ahol az ottani síközpont pályáin síelt. Egyik lesiklása során ki kellett kerülnie két, a pályán álló embert, ennek érdekében irányt váltott, ám a manővereit rosszul tervezte meg, mivel nem vette figyelembe, hogy egy másik pálya irányából egyenes vonalú egyenletes mozgással érkezik feléje egy nő, aki így elkerülhetetlenül keresztezte a vádlott nyomvonalát.

Erre végül is úgy került sor, hogy a szlovák nő átsiklott a férfi síléceinek végén, majd az ebből adódó hirtelen lassulás miatt elesett és súlyos sérüléseket szenvedett.

A nyomozás során kirendelt szakértő megállapította, hogy a baleset elkerülhető lett volna, ha a férfi betartja a síelőkre vonatkozó, a Magas Tátrában érvényes Fehér Kódex 2. és 3. pontjában megfogalmazott, részben a síelés irányát is megszabó előírásokat, melyek azt is rögzítik, hogy minden síelő köteles a pálya jellegéhez és állapotához, a saját képességeihez és lehetőségeihez, a terephez, az időjárási és hóviszonyokhoz, valamint a sípályán található síelők számához igazítani a síelést és annak sebességét.

A férfi nem volt kellően figyelmes és körültekintő, a gondatlansága pedig súlyos sérüléshez vezetett. A járási ügyészség gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétsége miatt emelt vádat ellene.

Az ügyészség pénzbüntetést kért a férfire tárgyalás esetén, de indítványozta azt is, hogy amennyiben a férfi az előkészítő ülésen a váddal egyezően beismeri a bűnösségét, úgy a bíróság büntetés helyett intézkedéssel 1 év 3 hónap időtartamban bocsássa őt próbára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik