Belföld

Nyáron megemelték, most ezen a szinten rögzítik a lakossági rendszerhasználati díjat

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

Kedden késő este jelent meg a Magyar Közlöny, amelyben a veszélyhelyzetre hivatkozva újabb kormányrendelet született a lakossági rezsidíjakkal kapcsolatban.

Eszerint a 2023. január 1. és 2023. december 31. közötti időszakra vonatkozó villamos energia rendszerhasználati díjakat akként kell megállapítani, hogy a díjmegállapítás nem eredményezheti a lakossági fogyasztók által fizetendő rendszerhasználati díjak növekedését.

Korábban megírtuk, hogy a rendszerhasználati díjat júliustól emelték jelentősen, a kormány most ezt a megemelt összeget betonozza be. Egy nyári energiaszámlát elemezve az jött ki, hogy a fogyasztási díjként felszámolt ár – például az MVM Démász Kft. számláján az A1 tarifával – áfával együtt kilowattóránként 37,5 forint, amiből maga az áram nettó 6,13 forint, és ennek majdnem négyszerese, 23,4 forint a rendszerhasználati díj.

A rendszerhasználati díj hatósági áras, mely tartalmazza a villamos energia szállításához, a hálózat üzemeltetéséhez, valamint a villamos energia méréséhez kapcsolódó árelemeket. Az állami MVM Csoport mellett Mészáros Lőrinc érdekeltsége is részesül a rendszerhasználati díjakból, az egykori Titász megszerzésével ugyanis a felcsúti multimilliárdos csoportja biztosítja Északkelet-Magyarországon az áramhálózati infrastruktúra üzemeltetését.

A most kiadott rendelet azt is előírja, hogy a nem lakossági fogyasztók rendszerhasználati díjait úgy kell megállapítani 2023-ra, hogy a magasabb feszültségszinteken legyen az nagyobb arányú.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik