Belföld

Az oroszok elvitték az ATV-t Moszkvába, ahol a stáb megállapította, hogy nem működnek a szankciók

Yuri KADOBNOV / AFP
Yuri KADOBNOV / AFP

Az orosz állami tulajdonú atomenergiai konszern, a Roszatom által rendezett sajtóút keretében utazott az ATV stábja Oroszországba – tudta meg a Telex. Az ATV Heti Napló című műsorának tíz perces szegmensében azt fejtegette az Oroszországba kiutazott stáb, milyen az élet egy háborúban álló, nyugati szankciók által sújtott országban.

A lap úgy tudja, az ATV mellett a köztévé és a KESMA-hoz tartozó Világgazdaság utazhatott a Szocsiban megrendezett atomenergiai expóra.

Novák András a riportjában arról nem tesz említést, hogy a stáb a Roszatom jóvoltából nézhetett körül Szocsiban és Moszkvában, ez csupán az egy héttel korábbi bejelentkezésből derülhetett ki, melyben egyébként több, a Putyin-rezsimmel szemben kritikus állítás is elhangzott. A riportból azonban kiderül, hogy szankciók ide vagy oda, Oroszországban

a mekis fagyi pont ugyanolyan. Az Oroszországból kivonult McDonald’s helyén megnyílt gyorsétteremről az is kiderül, hogy

  • a sült krumpli gyorsfagyasztott,
  • a húspogácsát nem sikerült lekoppintani,
  • a csirkés szendvics nem finom,
  • a kóla pedig hasonló.

A nyugati szankciók hatástalanságára másik bizonyítékként Novák azt hozta, hogy mindenféle csokoládét lehet kapni a boltban, és egyébként Coca-Cola és Pepsi termékeket is árulnak. Az egyik belvárosi áruházban kijelenti: „hihetetlen árukínálat” van.

Szóval egyelőre itt nem nagyon érzik az emberek, hogy bármilyen szankciók miatt ők kevesebbet vásárolhatnának

– szögezi le Novák.

Később az is kiderül, hogy a benzin ára emelkedett ugyan, de még így is olcsó, senki nem tette le emiatt az autóját,

gáz és olaj „van dögivel”, a lakásokat pedig „hihetetlenül fűtik”, 24-25 fok van mindenhol.

Végezetül a stúdióban Sváby András nyugtázza a riport tanulságait:

tehát ennyit a szankciókról, úgy látszik, hogy sok céget egyáltalán nem érdekel, ilyen a Dior, a KFC, a Burger King vagy akár a Decathlon.

Hivatalos adatok szerint az orosz gazdaság recesszióban van, nyáron pedig már a szovjet időket idéző áruhiányról beszéltek.

A Telex megkérdezte Sváby Andrástól, hogy Novák riportja miért nem tartalmaz háttér-információkat, statisztikákat, amire azt a választ kapták, hogy „ez egy videónapló típusú anyag, amibe műfajilag nem is férne bele háttérelemzés és szakértők”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik