Belföld

Kim Dzsong Un a világ leghatalmasabb nukleáris erejét szeretné létrehozni

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető szombaton kijelentette, hogy országa „végső célja” a világ legerősebb nukleáris erejének létrehozása.

Az észak-koreai állami média vasárnapi híradása szerint Kim Dzsong Un úgy fogalmazott, hogy az Észak-Koreát és népét megvédeni képes nukleáris erő felépítése „a legnagyobb és legfontosabb forradalmi cél, és az ország végső célja a világ leghatalmasabb stratégiai erejének, az évszázadban példa nélküli abszolút erőnek a birtoklása”.

A politikus akkor beszélt erről szombaton, amikor több tucat katonatisztet és tudóst léptetett elő, akik részt vettek a „Hvaszong-17″ nevű, legújabb fejlesztésű interkontinentális ballisztikus rakéta (ICBM) tesztelésének előkészítésében, amelyet Kim Dzsong Un a „világ legerősebb stratégiai fegyverének” nevezett.

Phenjan legutóbbi ICBM-rakétatesztjét november 18-án hajtotta végre, amely ismét nemzetközi bírálatot váltott ki.

Az ICBM-rakéták több mint 5500 kilométert képesek megtenni, ám több ENSZ-határozat megtiltja, hogy Észak-Korea ilyen és más ballisztikus rakétákat teszteljen, amelyek a kialakításuktól függően képesek lehetnek akár nukleáris robbanófejek hordozására is.

A Koreai-félszigeten a helyzet jelenleg nagyon feszült. A nukleáris fegyverekkel is rendelkező Észak-Korea az elmúlt hetekben egy sor rakétatesztet hajtott végre.

Phenjan mostanában szokatlanul gyakran hajt végre rakéta-próbarepüléseket, emiatt megfigyelők attól tartanak, hogy az ázsiai ország több év után hamarosan újabb nukleáris tesztrobbantást hajthat végre.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik