Belföld

Ungár Péter: Az egyesült ellenzék megszűnt. Nincs. Vége. Elhunyt.

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Az ellenzék helyzetéről írt hosszan Facebook-oldalán Ungár Péter, az LMP társelnöke. Azzal a felütéssel kezd Ungár, hogy szinte „már elvárás ellenzéki pártvezetőktől az, hogy írjanak közepesen hosszú posztokat az ellenzék helyzetéről. Ezt különböző stílusban teszik, és bár ezek formája egészen változatos jelleget ölt a szabadverstől az óriásplakátra nyomtatott publicisztikáig, de ezekkel legalább lehet viszonyt kialakítani, lehet vitatkozni.”

A képviselő leszögezi egyrészt azt, hogy

a párt nélküli politika ígérete egyszerű délibáb. Mert ez az elmélet azt mondja, hogy Orbán Viktor alternatíva nélküli elutasítása elegendő lesz Orbán Viktor bukásához, márpedig a tapasztalatok finoman szólva sem ezt mutatják.

Ezután írja azt, hogy bár nem mondja ki senki, de az „egyesült ellenzék abban a formában, ahogy a választáson indult, megszűnt. Nincs. Vége. Elhunyt. És ezzel még különösebb probléma sincs, mert azért őszintén szólva nem volt egy olyan sikertörténet, amit vissza kellene sírni.” Az LMP-s politikus szerint ugyanakkor vannak „ellenzéki pártok. Ezenkívül vannak önjelölt forradalmárok, vannak örök megmondók, vannak sóhajtozó-ömlengő-szépelkedő városvezetők, mindentematikájú aktivisták. És persze ott vannak a választópolgárok. Akiknek alapvetően szól ez az írás. Én azt szeretném mondani a tisztelt választópolgároknak, hogy megérdemlik azt, hogy felnőtt emberként, őszintén beszéljen velük valaki.”

Ezután pedig körbeírja az LMP jelenlegi politikáját:

mi nem szeretnénk megmondani, hogy hány ellenzéki párt legyen, nem szeretnénk úgy tenni, mintha tudnánk a Fidesz leváltásának csodareceptjét, nem minősítünk se árulónak, se ügynöknek senkit. Nem szeretnénk részt venni a jelzőhalmozási versenyben, és nem szeretnénk többet olyan kampányt csinálni, melynek egyetlen célja, hogy eltitkoljuk, hogy tartalmi kérdésekben mit gondolunk a világról, nehogy elijesszük a szavazókat. Őszintén beszélünk érett, felnőtt emberekkel, ezért nem mondjuk, hogy van egy nagy megoldás, egy nagy ellenség, egy nagy vezér.

A teljes poszt itt olvasható.

Ungár Péterrel készült korábbi interjúnk itt olvasható:

Kapcsolódó
Ungár Péter: Dermesztő az amerikai pénz, és dermesztő, hogy sokan nem érzik problémának
Párterápiára menne Karácsony Gergellyel, Schiffer Andrásnál jóképűbbnek gondolja magát, az ellenzék választási kampányába tolt amerikai pénztől pedig ki van borulva. Interjú az LMP társelnökével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik