Belföld

Félkatonai szervezetnek minősítette az MTVA-t a Pesti Srácok főszerkesztője egy ATV-s médiavitában

Félkatonai szervezetre jellemző az a gyakorlat, ami az MTVA-nál működik, ezért ami ott van, azt nem szabad összekeverni a jobb- és baloldali sajtóra jellemző működéssel – nagyjából ezzel érvelt az ATV által szervezett médiavitában Huth Gergely, a PestiSrácok.hu főszerkesztője.

Az ATV Csatt című műsorában négy bal- és jobboldali újságírót hívtak meg, hogy arról beszéljenek, ki tekinthető újságírónak, propagandistának, ki állhat szóba kivel, illetve van-e médiatúlsúly ma Magyarországon. A beszélgetésben Huth mellett és Gajdics Ottó, a Szabad Föld főszerkesztője, illetve Dévényi István, a Magyar Hang újságírója, illetve Németh Péter, a Népszava főszerkesztője vett részt.

A vita egy pontján a most „baloldaliként” meghívott Dévényi elmesélte, hogy 2014-ig az MTI főszerkesztője volt, és akkor pozíciójában olyan értekezleteken kellett részt vennie, amelyen az volt a téma, hogy kell megfelelni a Fidesz elvárásainak. Huth azzal kontrázott, hogy a Heti Válasznál ilyen nyomás nem nehezedett Dévényire. Ezt a Magyar Hang újságírója megerősítette, hogy valóban, ott ilyesmiről nem volt szó.

Akkor miért nem hiszed el rólunk, hogy ránk sem helyezkedik olyan nyomás, ami megtiltaná, hogy a saját véleményünket mondjuk például ebben a műsorban. Jössz egy félkatonai szervezettel, gyakorlatilag az MTVA-nak a gyakorlatával, holott most a jobboldali és baloldali sajtóról beszélgetünk

– hangoztatta Huth szembe állítva a közmédiát más szerkesztőségek működésével.

Gajdics Ottó később arra is magyarázatot adott, hogy a kormányzat teljesítményének kritikáját miért nem lehet megtalálni a jobboldali lapokban:

Ha valaki tudja, hogy milyen gondok vannak, azt mi tudjuk, hidd el. Csak nem a nyilvánosság előtt fogjuk megvitatni.

Németh Péter erre megpróbálta emlékeztetni, hogy mégiscsak újságíróként dolgozik, amire Gajdics Ottó azt válaszolta, hogy ezeket a kérdéseket máshol tárgyalják meg:

Nekem megvannak a lehetőségeim, arra, hogy eljárjak az emberek közé, eljárjak fórumokra, összeszedjük a problémákat, és hidd el, azért, mert nem veszi észre mindenki, bizony-bizony ott vannak az írásainkban, ott vannak a műsorainkban, mi úgy beszélünk dolgokról, ahogy azt Magyarország népének – nagy szavak – többsége akarja hallani.

A Szabad Föld főszerkesztője még erre is rátett a végén egy lapáttal.

És annyit még tegyünk hozzá, hogy velünk ne keverje össze senki a jobboldali újságírót, aki a tényeket közli. Mi nem azok vagyunk. Sem a Gergő, sem én.

Az ATV műsorát itt nézheti meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik