Belföld

Szódabikarbóna és társai – Az utca emberét kérdeztük, mennyire hisznek az álhírekben

24.hu
24.hu
Naponta találkozunk hamis, megtévesztő hírekkel a közösségi médiában. Egy friss kutatás szerint a magyarok ugyanannyi része tájékozódik a neten egészségügyi kérdésekben, mint akik egészségügyi szakemberhez fordulnak.

Ha az egészségünkről van szó, a közösségi média és az egyéb internetes források sem törték meg a magyarok orvosokba vetett bizalmát – derült ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének megbízásából végzett friss, reprezentatív kutatásból. A kutatásból az is látszik, hogy a 18-29 éves korosztálynak több mint harminc százaléka az orvos felkeresése helyett a neten keres információkat, nagy részükben pedig félelmet is keltenek a neten látott képek és videók, amik szinte mindig sokkal súlyosabb diagnózist állítanak fel, mint a valóság.

Egészségértés díj 2022 – Fókuszban az álhírek elleni küzdelem

A 4 millió forint összdíjazású Egészségértés díj fókuszában idén az álhírek, a fake news elleni küzdelem, és a minél szélesebb réteget elérő hiteles tájékoztatás áll. Az egészséggel kapcsolatos álhírek nem csak alááshatják a megbízható, szakmailag hiteles tartalmakba vetett bizalma, de ennél is komolyabb, akár veszélyes következményekkel is járhatnak.

 

A videó az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) támogatásával készült.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik