Belföld

Novák Katalin a hivatalában fogadta az LMBTQ-jogokat védő Háttér Társaságot

A Háttér Társaság Facebook oldala
A Háttér Társaság Facebook oldala

Novák Katalin szerdán a hivatalában fogadta a szexuális kisebbségek képviseletét ellátó Háttér Társaság küldöttségét. A Sándor-palotában megtartott találkozót – mint közleményükből kiderül – a Háttér Társaság kezdeményezte még idén nyáron. A közleményben azt írják, hogy a köztársasági elnökkel a magyarországi LMBTQ közösséget érintő problémákról tárgyaltak, és öt konkrét kérést is megfogalmaztak felé. Ezek az alábbiak:

  • Álljon ki a társadalmi kisebbségek mellett, az őket érő támadásokat, gyűlöletbeszédet nyíltan ítélje el,
  • Nyújtson be olyan törvényjavaslatot, amivel újra lehetővé válik a nem, és ehhez kapcsolódóan a név megváltoztatása,
  • Szorgalmazza az állami intézményeknél, szerveknél dolgozó személyek edukálását, a hivatalokban befogadó szemlélet alkalmazását,
  • Juttassa el a döntéshozókhoz a HIV kombinációs prevenció bevezetésének fontosságát,
  • Az elnöksége alatt a parlament által esetlegesen megszavazott, az LMBTQI emberek biztonságát, szabadságát vagy egyenlőségét csorbító törvényeket ne írja alá.

Közleményükben egyebek mellett felhívták a figyelmet, hogy az elmúlt két évben nőtt a szexuális kisebbségekhez tartozó embereket érő erőszakos támadások száma.

Egyre gyakrabban tesznek magas rangú politikusok homofób, transzfób kijelentéseket, amelyekkel „másodrendű” állampolgárnak nyilvánítják az LMBTQI embereket. Az LMBTQI embereket negatív színben feltüntető hangoknak a köztársasági elnök fontos ellenpólusa lehet, mind nyilvánosan, mind a politika színterén

– fogalmaztak.

A köztársasági elnök – mint írták – ígéretet tett arra, hogy a jövőben kikéri a véleményünket a szexuális kisebbségekhez tartozó embereket érintő kérdésekben.

Novák Katalin a Facebookon a találkozót kommentálva így fogalmazott:

Ma délelőtt kérésükre fogadtam a Háttér Társaság képviselőit a Sándor-palotában. Azokról a problémákról beszéltünk, amelyeket ők most a legfontosabbnak éreznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik