Belföld

Elkeseríti Csepreghy Nándort, hogy a 4 milliárdos újabb kastélyfejlesztésről kérdezték

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A kormány még októberben nagy összegű kormányzati többletforrás biztosításáról döntött számos már kivitelezés alatt álló beruházásra vonatkozóan. Az október 19-én megjelent Magyar Közlöny szerint ezek közé tartozik a geszti Tisza-kastély rekonstrukciója is, amelyre a korábbi 6,9 milliárd forint helyett immár közel 11 milliárd forintot fordíthat az állam.

Szabó Rebeka párbeszédes országgyűlési képviselő az ügyben írásbeli kérdéssel fordult Lázár János építési és beruházási miniszterhez, az firtatva, hogy mi indokolja a geszti kastély felújítására biztosított 4 milliárdos többletforrást.

Az írásbeli kérdésre a miniszter helyett Csepreghy Nándor államtitkár válaszolt. Ebben a konkrét kérdésre ugyan nem felelt, de elkeseredésének adott hangot, és azzal vádolta meg a párbeszédes képviselőt – aki Zugló kerületi alpolgármestere is volt – hogy „településeket kíván egymás ellen uszítani”.

Mélységesen elkeserít, írásbeli kérdése, amelyben számon kéri a Kormányt, hogy miért támogat beruházást Geszten. Nem közelítenék most ennek kultúrpolitikai és történelmi jelentősége felől, az országgyűlési vitában ez nem győzte meg Önöket, ugyanakkor azt kiemelném: Geszt települése a déli határ mentén, Magyarország azon részén helyezkedik el, amelyet a lehető legnagyobb mértékben fejleszteni kell

– fogalmazott válaszában az államtitkár, aki egyúttal javasolta a képviselőnőnek, látogassa meg a geszti polgármestert, Brandt Krisztiánt, és közölje vele, hogy nem ért egyet a település fejlesztésével, mert a „szegediek ezt pénzt jobban megérdemlik”.

Utóbbi megjegyzés feltehetően annak szól, hogy Szabó példaként említi Szegedet mint olyan települést, ahol az önkormányzat milliárdos nagyságrendben készül csökkenteni a kiadásait a működőképesség megőrzése érdekében. A képviselőnő kérdésében azt is kiemelte, hogy a 4 milliárd forint nagy segítség lehetne a gazdasági válság miatt rendkívüli nehézséggel küzdő önkormányzatok számára.

Lázár miniszter úgy látszik, még mindig nem tud elszakadni az elhíresült „akinek nincs semmije, az annyit is ér” alapvetésétől, és gondtalanul szórja a közpénz milliárdokat túlárazott projektekre. Szerintem pedig ezt a pénzt is oda kéne irányítani, ahol a legnagyobb szükség van rá: például bölcsődék és óvodák fűtésére, időseket ellátó intézmények működtetésére, lakossági rezsiutalványra

írta erről szóló posztjában Szabó Rebeka a Facebookon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik