Belföld

Az EU miatt Kovács Zoltán államtitkár újra kormánybiztos lett

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Újabb fontos feladatot és külön kétfős titkárságot kapott Orbán Viktortól.

A kormány megkezdte a felkészülést arra, hogy 2024. második félévében Magyarország lesz az Európai Unió Tanácsának soros elnöke. Ezért az operatív feladatok előkészítéséért és lebonyolításáért felelős kormánybiztossá nevezte ki egészen 2025. március 31-éig Kovács Zoltánt.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt, mától hatályos kormányhatározat szerint az egyébként is a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár gondoskodik egyebek mellett az EU-elnökséggel kapcsolatos

  • szervezési, logisztikai, operatív feladatok ellátásáról,
  • a Magyarországon rendezendő magas szintű találkozók és informális rendezvények előkészítéséről, lebonyolításáról,
  • az arculattal és kommunikációval kapcsolatos feladatok ellátásáról.

Kovács Zoltán felügyeli az EU-elnökség költségvetési tervezését, biztosítja a költségvetési, gazdálkodási feladatok végrehajtását, gondoskodik a társadalmi partnerek bevonásáról és a nyáron szintén az EU-elnökség miatt létrehozott kormánybizottság döntéseinek végrehajtásáról.

A határozat szerint a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkárát Orbán Viktor kormánybiztosként az európai uniós ügyek koordinációjáért felelős miniszter útján irányítja, Kovács Zoltánnak tevékenységéről Varga Juditnak kell beszámolnia, feladatai ellátását is az Igazságügyi Minisztériumban működő kétfős titkárság segíti. Arról, hogy kormánybiztosi tevékenysége ellátásáért milyen díjazásra jogosult, a közlönyben hivatkozott hatályos jogszabály szerint a miniszterelnök dönt, az ugyanis kimondja, hogy az

egyidejűleg politikai felsővezetői vagy szakmai felsővezetői megbízatást is betöltő kormánybiztos, illetve miniszterelnöki biztos ezen tevékenységére tekintettel a miniszterelnök által meghatározott mértékű díjazást kaphat, ha tevékenysége eredeti feladatkörével nem függ össze. A díjazás nem önálló tevékenységből származó, járulékalapot képező jövedelemnek minősül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik