Belföld

Megszavazták: létrejön az új Energiaügyi Minisztérium, Nagy Márton önálló tárcát kap

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Megszavazták a parlamentben a kormány szerkezetét is érintő módosítást- tudósít az MTI.

Ennek értelmében:

  • december 1-jétől létrejön az Energiaügyi Minisztérium
  • az építési és beruházási tárca neve Építési és Közlekedési Minisztériumra változik, miután az új struktúrában a közlekedéssel összefüggő feladatokat az építésügyi tárca veszi át.
  • jövő év január 1-jétől pedig a Miniszterelnöki Kabinetirodából történő kiválással létrejön a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. Nagy Márton eddig tárca nélküli miniszterként felelt a területért.

A képviselők 134 igen, 50 nem szavazattal és öt tartózkodás mellett fogadták el a minisztériumok felsorolásáról szóló törvény és egyes kapcsolódó törvények módosítását a kormányfő kezdeményezésére.

Az Energiaügyi Minisztérium létrehozását a kormány azzal indokolta, hogy a háború és a szankciós energiaárak miatt Magyarországon és Európában is a legfontosabb az energiabiztonság és az energiaárak kérdése; a brüsszeli szankciók miatt az energiaárak folyamatosan ingadoznak, ezért egységes energiairányításra van szükség. Az új tárca – amelynek vezetésére Lantos Csabát kérte fel a miniszterelnök – a Technológiai és Ipari Minisztérium átnevezésével jön létre, miután november közepén lemondott a tárcát vezető Palkovics László.

Palkovics távozásának hátteréről a múlt héten részletesen beszámoltunk.

Kapcsolódó
Palkovics László lába alól elfogyott a talaj, „három napi munkáért” nem vállalta tovább a miniszterséget
Kormányon belüli ellentétek, területféltés is közrejátszott abban, hogy Palkovics László felállt a miniszteri székből. Lapunk kormányzati forrásokkal folytatott beszélgetés alapján rekonstruálja a történteket, és tér ki arra, hogy milyen hatásköri átrendeződés várható.

Erről döntöttek még

A mai napon továbbá “beruházásvédelmi megállapodás” megkötésről szavaztak San Marinóval. “A dokumentum célja a kétoldalú gazdasági kapcsolatok előmozdítása.” Az is hivatalos, hogy április 24-e lett az Aranybulla napja. Az Országgyűlés kivételes eljárásban megtárgyalta és 152 igen, 14 nem szavazattal, valamint 23 tartózkodás mellett elfogadta az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóságról és a “kondicionalitási eljárás eredményes lezárása érdekében az Európai Bizottság kérésére elfogadott egyes törvények módosításáról szóló javaslatot.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik